© Sektorel 2021

EÜ’de sebzecilik sektörünün geleceği konuşuldu

 13. Sebze Tarımı Sempozyumu Ege’de başladı

 

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından düzenlenen “13. Sebze Tarımı Sempozyumu”nun açılışı EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde yapıldı. Sempozyumun açılış törenine EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç, Arizona Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Kacira, Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın yanı sıra; akademisyenler, araştırmacılar, özel sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Sempozyumun başkanlığını EÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Anabilim Dalı ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Duman üstlendi.

 

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, “Bilindiği gibi Ege Üniversitesi, araştırma üniversitesi statüsünü kazanmış ve YÖKAK tarafından 5 yıllık tam akreditasyona sahip bir devlet üniversitesi.  6 bölümüyle Türkiye’de tek akredite ziraat fakültesi olan EÜ Ziraat Fakültesinin Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından düzenlenen bu sempozyumda sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Son yıllarda karşı karşıya kaldığımız pandemi, kuraklık, iklim değişliği ve doğal afetler gibi küresel sorunlar dikkate alındığında önemi gün geçtikçe artan tarım, gıda ihtiyacı ve güvenliği gibi konularda uzmanları bir araya getirerek ortak akıl, bilgi ve teknoloji altyapısıyla birlikte yeni çözümlemeler ve planlamalar yapmak elzem olmuştur. Tarımsal üretimin önemli bir bölümünü oluşturan sebze yetiştirme ve ıslahıyla, örtüaltı yetiştiriciliği disiplinlerinde yapılan çalışmalar, kaliteli ve yüksek gelirli tarım ürünleri yetiştirilmesi, insanların sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için büyük önem arz etmektedir. Sebzecilik sektörüne hizmet veren bilim insanları, kamu ve özel sektör araştırmacıları, sivil toplum kuruluşları ve kooperatiflerini araştırma ve geliştirme dinamiği üzerinde buluşturacak olan sempozyum, sektörde pek çok soruna çözüm üretilmesine vesile olacaktır” diye konuştu.

 

“Sempozyum çıktıları sebzecilik sektörüne katkı sağlayacak”

Sebze Tarımı Sempozyumunun içeriği ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Yücel, “Sempozyumda 200’e yakın araştırmacıyla toplam 15 oturum şeklinde, 84 sözlü ve 40 poster olmak üzere 124 bildiri yer almaktadır. Katılımcıların bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmalarının yanı sıra; yeni teknolojilerin tartışılması, geleceğe yönelik vizyoner yaklaşımlarla bilimsel projelerin geliştirilmesi ve özel sektör-üniversite iş birliklerinin artırılması gibi çıktıların oluşturulmasını bekliyoruz. Sempozyuma katılan bilim insanlarının, uzmanların, araştırmacıların yoğun emekle hazırladığı bilimsel sunumların, özel sektörün tecrübe ve katkılarıyla ortaya çıkacak olan sempozyum sonuçlarının sebzecilik sektörüne hizmet veren tüm aktörlere ve özellikle üreticilerimiz nezdinde Türkiye tarımına faydalı olmasını içtenlikle diliyorum. İki yılda bir düzenlenen bu sempozyumu gayretle, özveriyle sürdürülebilir kıldıkları, mükemmeliyetçi yaklaşımlarıyla sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirerek nitelikli bir platform oluşturdukları için başta Kongre Başkanı Prof. Dr. İbrahim Duman olmak üzere, düzenleme ve bilim kurulu üyelerine ve hazırlık aşamasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Ayrıca sempozyumun gerçekleşmesi için desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Necdet Budak’a, üniversite yönetimimize şükranlarımı arz ediyorum. Sempozyumumuzun verimli geçmesini diliyorum” dedi.

 

“Üniversite- sanayi iş birlikleri için zemin oluşturacak”

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. İbrahim Duman, “Sempozyumumuzda açıkta, örtüaltında ve iklim kontrollü diğer yapılarda sebze yetiştirme ve ıslahı alanında, sebzeler ile ilgili çalışma yapan bilim insanlarını ve sektör çalışanlarını bir araya getiriyoruz. Katılımcılarımız tarafından sebzecilik konusunda yapılan bilimsel araştırma sonuçları paylaşılarak, yeni teknolojiler tartışılacak. Etkinliğimiz ayrıca özel sektör temsilcilerimiz ve araştırmacılarımız üniversite- sanayi iş birlikleri ve araştırma projeleri hazırlanması için zemin oluşturuyor” diye konuştu.

 

İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç, bir konuşma gerçekleştirdi. Sempozyuma çevrimiçi olarak katılan Arizona Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Kacira ise “Kontrollü Çevre Tarımı” konusunda yaptığı sunumda katılımcıları bilgilendirdi. Ardından EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuarı (DTMK) Türk Halk Müziği Topluluğu tarafından müzik dinletisi sunuldu.

 

Sebzecilik sektörü her yönüyle ele alınıyor

Sempozyumda, çeşitli çapraz oturumlarla tarımsal biyoçeşitlilik kapsamında Türkiye florasında yayılış gösteren bazı yerel ve yabani bitkiler üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar sunulurken sebzelerde gübreleme, hasat sonu, bitki koruma gibi konularda anlatımlara yer veriliyor. Ayrıca etkinlik kapsamında 2020 Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen Jennifer Doudna ve Emmanuelle Charpentier’ın geliştirdikleri “CRISPR” teknolojisinin kullanıldığı araştırmalar da davetlilerle paylaşıldı. Sempozyum süresince tarım şirketleri hem kendilerini tanıtma imkânı bulurken hem de olası işbirliği olanaklarını değerlendirdi.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER