© Sektorel 2021

En yeni müzik trendleri, 5 yeni yetenek: RADAR Türkiye 2 nci yılında

Spotify’ın dünyanın dört bir yanından yükselen yetenekleri öne çıkarmak amacıyla başlattığı RADAR programı, Türkiye’deki ilk yılını geride bıraktı. Spotify, yeni çıkış yapan veya kariyerlerinin başındaki sanatçılara destek olmayı hedefleyen ve ikinci yılına giren RADAR Türkiye’nin ikinci sanatçı seçkisinde Baran Mengüç, Ceren Sagu, Lotusx, Rana Türkyılmaz ve TUANA’nın yer alacağını duyurdu. Geleceğin sesleri olarak tanımlanan bu beş sanatçı, yalnızca özgün yetenekler olmakla kalmıyor, aynı zamanda müzik türleriyle Türkiye’nin dinleme alışkanlıklarının da birer yansıması olarak öne çıkıyor. Hip hop’tan rock’a, arabeskten alternatif esintilere kadar geniş bir yelpazeye sahip bu sanatçılar, modern ve kültürel müzik tarzlarının bir araya geldiği çok yönlü bir akımı temsil ediyor. 

Türkiye’ye gelişinden bu yana, RADAR programı yükselen sanatçıları yeni dinleyicilerle buluştururken aynı zamanda Spotify’daki editöryel çalma listelerinde, hem platform içindeki hem de platform dışındaki çeşitli pazarlama çalışmalarıyla sanatçıların daha da güçlenmesine katkıda bulundu. Program, dinleyiciler için bugün 30’dan fazla ülkede yeni sanatçıları keşfetmenin bir aracı haline gelirken, sanatçılar için ise uluslararası bir hayran kitlesine ulaşma yolunda önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Spotify, RADAR Türkiye’nin 5 yeni sanatçısını duyurdu 

RADAR Türkiye, yükselen yeteneklere odaklanarak ülkenin en güncel müzik trendlerinin de bir yansımasını sunuyor. Uzun yıllar boyunca Türkiye listelerinde pop ve hip hop hakimiyetini korurken, Spotify verileri günümüzde rock, alt-pop ve genç dinleyiciler tarafından yeniden keşfedilen arabesk gibi alternatif türlerin yükselişini de ortaya koyuyor. Bu değişim, genç nesillerin geleneksel sesleri dijital öğelerle harmanlamaya olan tutkularını yansıtıyor. Müzik türleri arası işbirlikleri ve yerel kültürel motiflerin müziğe entegre edilmesi, Türkiye’nin müzikal yapısını zenginleştirerek sürekli gelişen bir dinamik oluşturuyor. Bu yeni müzikal yapı, arabesk, elektronik ve Türk Halk Müziği’nden ilham alırken pop, rock, indie ve hip hop gibi ana akım türlerden de besleniyor. 

Bugün RADAR Türkiye, Türkiye’nin müzik sahnesinin geleceğini şekillendiren beş yeni sanatçısını duyurdu: 

Pop, R&B ve geleneksel Türk tınılarını bir araya getiren çok yönlü bir sanatçı olan Baran Mengüç, modern ve kültürel seslerin eşsiz bir füzyonunu yaratarak geleneksel Türk enstrümanlarını çalışmalarına dahil etme trendinin bir örneği olarak öne çıkıyor. Ceren Sagu ise geleneksel olarak daha eski jenerasyonla ilişkilendirilen arabesk türünü modern trap ritimleriyle harmanlayarak yeni bir soluk getiriyor ve genç dinleyiciler arasında bu tarza olan ilginin yeniden canlandığını gösteriyor. Hyper Pop ve modern Hip Hop’u duygusal şarkı sözleriyle birleştiren Lotusx, Z kuşağının türlerin harmanlandığı parçalara olan sevgisine hitap ederken, 90’lar/00’ler rock nostaljisine taze bir indie dokunuşu getirerek çıkış yapan Rana Türkyılmaz, Türkiye rock sahnesinin yeni önemli figürlerinden biri olarak Türk Rock tutkunlarının kalbini fethediyor. TUANA ise dans-pop’tan alternatif/indie bir tarza geçiş yaparak, genç dinleyiciler arasında türler arası, deneysel müziğe olan artan ilgiyi yansıtıyor.

RADAR Türkiye, tüm pazarlar arasında en iyi performans gösteren çalma listelerinden biri

RADAR Türkiye programı 2023’te hayata geçirildi ve lansmanından sonraki ilk yılı içinde RADAR Türkiye çalma listesi, tüm RADAR programları arasında en iyi performans gösteren çalma listelerinden biri oldu. RADAR Türkiye’nin ilk yılındaki sanatçı seçkisinde yer alan Böyleyken Böyle, Ege Can Sal, Paptircem, Selin ve Sena Şahin’in programın bir parçası olması sonrası takipçi sayılarında ortalama yüzde 50’lik bir artış gerçekleşti.  

Spotify Sanatçı ve Yapım Şirketi İlişkilerinden Sorumlu Müdür Fırat Tekaüt “İlk yılı itibariyle oldukça başarılı bir dönemi geride bırakan RADAR Türkiye’de programın ikinci seçkisini tanıtmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz. RADAR programı, kariyerlerinin başında olan sanatçıları desteklemeyi ve onların hayranlarıyla daha derin bağlar kurmalarını sağlamayı amaçlıyor. Farklı müzik tarzlarından, sanattan, dijital kültürden ve uluslararası müzik sahnesindeki gelişmelerden ilham alan yeni bir sanatçı seçkisini desteklemekten gurur duyuyoruz. Aynı zamanda da onların, Türkiye’deki müzik trendlerinin gerçek bir yansıması olduklarını düşünüyoruz. Müzik sahnesinin gelecekteki sesleri olarak bu beş yeni sanatçının benzersiz vizyonları ve birbirinden farklı background’larının Türkiye’nin gelişen ve birbiriyle bağlantılı müzik ortamına büyük katkı sağlayacağından hiç şüphem yok. Hem Türk müzik sahnesini hem de platformumuzda gördüğümüz trendleri şekillendiren şeyin tam da bu çeşitlilik ve sürekli değişim olduğu ortada.” dedi. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER