Efsane sanatçıdan kötü haber!
AJANSÜnlü sanatçı Onur Akay, uzun süredir hastanede tedavi gören 95 yaşındaki Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca için dua istedi. Türk sanat müziği sanatçısı ve yazar Onur Akay, konservatuvarda hocası olan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın durumunun ağır olduğunu duyurarak, Yavaşca için dua istedi. Kendi internet sitesinde bir yazı kaleme alan Akay, “Klasik Türk mûsıkîsinin yaşayan en önemli sanatçılarından ve bestekârlarından biri olan değerli hocam Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın, durumunun çok ağır olduğunu öğrendim. Kasım 2018 yılında kalça kırığı ameliyatı olduktan sonra neredeyse iki buçuk yıldır tedavisine hastanede ve zaman zaman yoğun bakımda, zaman zaman da normal odada devam ediliyordu ve doktorları ona çok iyi baktı. Yaşlılığa bağlı olarak durumunun ağırlaştığını öğrendim canım hocam için dualarınızı eksik etmeyin.” diyerek Yavaşca ile çekilen fotoğraflarını, Yavaşça’nın son günlerde çekilen fotoğrafını ve konservatuvarda öğrencisi olduğu yıllardaki bir anısını anlattı. Akay, şöyle devam etti: “Hocam Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca bizlere, “Kültürünüzü terk ettiğiniz andan itibaren vasfınızı kaybedersiniz” derdi. Konservatuvarda öğrencisi olduğum 2006 yılında ise bacağı kırılmıştı ve mezun olacağımız yıl sınıfımızı başka bir hocaya bırakmamış, derslerine evine giderek devam etmiştik. Hastanede tedavi gördüğü bu süre zarfında ise başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, birçok siyasetçi hocamızı ziyaret etti ve verdikleri müjdeler onu hayata bağladı. Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça’nın adı İstanbul ve doğduğu Gaziantep’te birçok okula ve kültür merkezine verildi. 2018 yılının Aralık ayında ise Alaeddin Yavaşca’nın adının verildiği vapur, İstanbul Boğazı’nda seferlerine başlamıştı.” ifadelerini kullanarak, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Vapuru’nun önünde çekilmiş fotoğrafını da paylaştı. Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Kimdir? 1 Mart 1926 yılında Kilis’te dünyaya gelen Yavaşca, Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulu’nu bitirdikten sonra Konya Lisesi'nde başladığı lisenin 2 ve 3. sınıflarını İstanbul Erkek Lisesi'nde birincilikle tamamladı. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. İstanbul’daki birçok hastanede doktorluk ve yöneticilik yaptı. 600 Civarında Bestesi Bulunuyor! İlk eserini 1951 yılında bestelemiş olan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın dini ve din dışı, saz ve söz eseri olarak 600’ü aşkın bestesi bulunuyor. Ayin-i Şerif’ten, çocuk şarkısına uzanan geniş bir bestekârlık yelpazesine sahip. Yavaşca; Amerika, İngiltere, Almanya gibi birçok ülkede konserler verdi. Alaeddin Yavaşca’ya Gaziantep Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İTÜ ve Erzurum Atatürk Üniversitesi’nce Fahri Doktora Unvanı verildi. Yavaşca’ya 1991 Yılında ise Devlet Sanatçısı unvanı verildi. Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Ünlü sanatçı Onur Akay, uzun süredir hastanede tedavi gören 95 yaşındaki Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca için dua istedi.
Türk sanat müziği sanatçısı ve yazar Onur Akay, konservatuvarda hocası olan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın durumunun ağır olduğunu duyurarak, Yavaşca için dua istedi. Kendi internet sitesinde bir yazı kaleme alan Akay, “Klasik Türk mûsıkîsinin yaşayan en önemli sanatçılarından ve bestekârlarından biri olan değerli hocam Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın, durumunun çok ağır olduğunu öğrendim. Kasım 2018 yılında kalça kırığı ameliyatı olduktan sonra neredeyse iki buçuk yıldır tedavisine hastanede ve zaman zaman yoğun bakımda, zaman zaman da normal odada devam ediliyordu ve doktorları ona çok iyi baktı. Yaşlılığa bağlı olarak durumunun ağırlaştığını öğrendim canım hocam için dualarınızı eksik etmeyin.” diyerek Yavaşca ile çekilen fotoğraflarını, Yavaşça’nın son günlerde çekilen fotoğrafını ve konservatuvarda öğrencisi olduğu yıllardaki bir anısını anlattı.
Akay, şöyle devam etti:
“Hocam Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca bizlere, “Kültürünüzü terk ettiğiniz andan itibaren vasfınızı kaybedersiniz” derdi. Konservatuvarda öğrencisi olduğum 2006 yılında ise bacağı kırılmıştı ve mezun olacağımız yıl sınıfımızı başka bir hocaya bırakmamış, derslerine evine giderek devam etmiştik. Hastanede tedavi gördüğü bu süre zarfında ise başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, birçok siyasetçi hocamızı ziyaret etti ve verdikleri müjdeler onu hayata bağladı. Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça’nın adı İstanbul ve doğduğu Gaziantep’te birçok okula ve kültür merkezine verildi. 2018 yılının Aralık ayında ise Alaeddin Yavaşca’nın adının verildiği vapur, İstanbul Boğazı’nda seferlerine başlamıştı.” ifadelerini kullanarak, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Vapuru’nun önünde çekilmiş fotoğrafını da paylaştı.
Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Kimdir?
1 Mart 1926 yılında Kilis’te dünyaya gelen Yavaşca, Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulu’nu bitirdikten sonra Konya Lisesi'nde başladığı lisenin 2 ve 3. sınıflarını İstanbul Erkek Lisesi'nde birincilikle tamamladı. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. İstanbul’daki birçok hastanede doktorluk ve yöneticilik yaptı.
600 Civarında Bestesi Bulunuyor!
İlk eserini 1951 yılında bestelemiş olan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın dini ve din dışı, saz ve söz eseri olarak 600’ü aşkın bestesi bulunuyor. Ayin-i Şerif’ten, çocuk şarkısına uzanan geniş bir bestekârlık yelpazesine sahip.
Yavaşca; Amerika, İngiltere, Almanya gibi birçok ülkede konserler verdi. Alaeddin Yavaşca’ya Gaziantep Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İTÜ ve Erzurum Atatürk Üniversitesi’nce Fahri Doktora Unvanı verildi. Yavaşca’ya 1991 Yılında ise Devlet Sanatçısı unvanı verildi.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir