Daha iyi bir yaşam için tasarlayıp, üretiyorlar…
GÜNDEMTrafik ve iş kazaları sonucu yaşanan uzuv kayıpları, bireyin yaşamını olumsuz etkiliyor. Kişinin yaşamını kolaylaştırmak için özel tasarlanan ortez, protez ve yardımcı cihazlar kullanılıyor. Ortez ve Protez Bölümü’nün geleceğin yaratıcı ve yüksek tatmin sağlayan meslek gruplarından biri olarak kendini gösterdiğini vurgulayan uzmanlar, son yıllarda Türkiye’de lisans düzeyinde açılmaya başladığını ve öneminin giderek arttığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, Ortez ve Protez Bölümü mezunlarının kendi özel iş yerlerini açıp hem üretim hem satış yapabildiklerini, ortez – protez atölyesi bulunan üniversitelerde, devlet ve özel hastanelerde çalışabildiklerini ifade ediyor.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ortez ve Protez Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Nedret Okan, Ortez ve Protez bölümü ve bölümün sunduğu istihdam olanakları ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Dünyada Ortez – Protez Bölümü’ne ilgi artıyor
Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Nedret Okan, “Giderek kalabalıklaşan nüfusun yanı sıra kent yaşamının yoğunlaşması ile artan trafik ve iş kazalarının engelli birey sayısında çoğalmaya neden olması, uzayan yaşam süresinin ek desteğe gereksinim duyan yaşlı popülasyonunu artırması kişiye özel tasarlanması gereken ortez, protez ve yardımcı cihazlara olan talepte ciddi bir yükselişe neden oldu.” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Kişiye özel cihaz tasarımı ve üretimi ancak insan vücudunun anatomik yapısını tanıyan, fizyolojisini bilen, psikolojik faktörler hakkında ön bilgiye sahip, kas-iskelet sistemi biyomekaniği ile hastalıkları hakkında eğitim almış sağlık profesyonellerince doğru şekilde yapılabilir. Bu sağlık profesyonellerinin tıbbi bilgi yanında temel üretim ve teknik tasarım eğitiminden geçmiş, aynı zamanda kısmen mühendislik bilgileriyle de donanmış olmaları da gerekiyor. Bunun anlaşılmasıyla birlikte önce yurtdışındaki gelişmiş ülkelerde, son yıllarda ise ülkemizde Ortez ve Protez Bölümleri lisans düzeyinde açılmaya başladı. Böylece Ortez ve Protez Bölümleri, bilgi çağının gerekleri doğrultusunda giderek gelişecek mesleklerden biri olarak dünyadaki yerini aldı.”
Bölüm giderek önem kazanıyor
Ortez ve Protez Bölümü mezunlarının tıbbi cihaz tasarımı ve modifikasyonu ile uğraşmakta olan mühendis ve endüstri ürün tasarımcılarının eğitimini almadıkları biyolojik – fizyolojik süreçlere hakim olacaklarını vurgulayan Okan, “Öncelikleri sağlığın korunması ve geliştirilmesi olan sağlık elemanları olarak yetişecekleri için Ar-Ge birimlerinde, satış – pazarlama alanında ya da kendi kuracakları ünitelerde önemli rol üstleneceklerdir. Özellikle Ar-Ge alanında söz sahibi firmaların tıbbi ürün geliştirirken her aşamada tıp doktorlarından danışmanlık alma gereksinimini azaltacaklar, bu açıdan tercih edileceklerdir. Ortez ve Protez Bölümü, geleceğin yaratıcı, yüksek tatmin sağlayan meslek gruplarından biri olarak kendini gösteriyor ve giderek önem kazanıyor.” dedi.
Mezunlar kendi özel işyerlerini açabilecek
Ortez ve Protez Bölümü mezunlarının ortez – protez atölyesi bulunan üniversitelerde, devlet ve özel hastanelerde çalışabildiklerine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Nedret Okan, “Bu kurumlarda henüz kurulmamış olan ortez – protez atölyelerini kurabilirler, yöneticiliğini üstlenebilirler. Kendi özel işyerlerini açıp üretim ve satış yapabilirler. Biyoteknolojik üretim yapan firmalarda araştırma, geliştirme, pazarlama ve satış aşamalarında iş bulabilirler. Hem Ortez ve Protez hem de biyomühendisliğin malzeme alanında yüksek lisans yaparak akademik hayata geçebilirler. Malzeme alanına girişleri ile ileride biyomalzeme geliştirilmesi ve üretimi konularına da geçiş yapabilirler.” diye konuştu.
AR-GE Direktörlüğü projelere destek veriyor
Üsküdar Üniversitesi’nin Ortez ve Protez Bölümü için öğrencilerin temel cihaz üretimi eğitimini aldıkları atölye, miyoelektrik protezler açısından gerekli olan elektrik - elektronik eğitimini aldıkları biyoteknoloji laboratuvarı ve bilgisayar destekli tasarım derslerini aldıkları bilgisayar laboratuvarı olanaklarını sağladığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Nedret Okan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunun yanında öğrencileri proje yazımına teşvik eden ve böylece erken yaşlardan tasarıma yönlendiren ders içerikleri destekleniyor. Kurulan öğrenci kulübü, üniversitenin diğer bölümleri ile Ortez ve Protez Bölümü öğrencilerinin kaynaşmasını ve birlikte fikir üretmelerini kolaylaştırıyor. Aslında ileriki yıllarda belki de bir arada çalışacak ekiplerin temellerinin atılmasına olanak sağlanıyor. Üniversite bünyesindeki Ar-Ge ve Yenilik Politikaları Direktörlüğü, hem proje yazan hem de yazacak olan Ortez ve Protez Bölümü öğrencilerine, danışman hocalarıyla eş zamanlı olarak destek veriyor. Öğrenciler profesyonel proje oluşturma – yazma konusunda eğitim alırken zorlandıkları aşamalar kolaylaşıyor ve başarılı olmalarına katkı sağlanmış oluyor. Öğrencilere tıbbi bilgiler uzman tıp doktoru olan akademisyenler, temel tasarım ve mühendislik bilgileri ise alanlarının uzmanı olan mühendis akademisyenler tarafından veriliyor.”
Yaratıcılığı teşvik eden bir eğitim sunuluyor
Ortez ve Protez bölümünü öncelikle sağlık alanına ilgi duyan öğrencilerin tercih etmesi gerektiğini vurgulayan Okan, “Bu bölüm, her ne kadar teknik alandan beslense de doğrudan sağlığın korunması ve iyileştirilmesine yönelik olarak çalışacak sağlık profesyonelleri yetiştiriyor. Tasarım ve mühendislikle iç içe geçmiş olmasını bölümün zenginliği açısından değerlendirebiliriz. Bu nedenle bölümü seçecek olan öğrencilerin insana ilgi duymanın yanında engelli kişinin daha iyi yaşaması için cihaz tasarlayıp üretmeye de meraklı olması gerekiyor. Ortez ve Protez Bölümü, hem kız hem de erkek öğrencilerin ileri düzeyde mesleki tatmin sağlayabilecekleri bir bölüm olup yaratıcılığı teşvik eden bir eğitim sunuyor. Bu nedenle edindiği bilgiden destek alarak hayal gücünü çalıştırmayı isteyen her öğrencinin bu bölümde kendisini mutlu hissedeceğini söyleyebiliriz. Merhametli, empati yeteneği olan, dışa dönük karakterdeki öğrenciler için bu bölüm iyi bir seçimdir.” dedi.
İlginizi Çekebilir