© Sektorel 2021

ÇEİS’in Düzenlediği Yapı Tasarım Yarışması 2021’de

Sektörün çatı kuruluşlarından Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın (ÇEİS), çimentonun estetik ve yenilikçi kullanım örneklerini artırmak amacıyla düzenlediği Yapı Tasarım Yarışması’nda ikinci dönem sona erdi.

 

Bu yıl, “Kentsel Alanda Yenilikçi Yaklaşımlar” teması altında atıl alanları işlevlendirmeyi hedefleyen yarışmaya, öğrenci ve profesyonel kategorilerinde toplam 96 proje başvurdu. Jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda 14 proje ödüle layık görülürken, projeler toplamda 295 bin TL ile ödüllendirildi.

 

İkinci döneminde "Kentsel Alanda Yenilikçi Yaklaşımlar" temasını merkeze alan Yapı Tasarım Yarışması’nda; kent içinde atıl kalmış veya kullanım karakteri oluşmamış yapılar, bulundukları yerin mekânsal kalitesini artıracak ve kentsel çevre içinde kimlik kazandıracak şekilde yeniden tasarlandı. Değerlendirme ölçütlerinde, çevre dostu yaklaşım ve tasarımların yaşam döngüsü içinde ihtiyaca göre dönüşebilme potansiyeli de yer aldı. 

 

İki Kategoride Projeler Ödüllendirildi

Profesyonel kategoride 41, öğrenci kategorisinde 55 olmak üzere, 96 başvurunun incelendiği yarışmanın kazananları açıklandı. Toplam 205 bin TL’lik ödülün sahiplerini bulduğu profesyonel kategoride, birincilik ipini Dilara Demiralp ve Uğur İmamoğlu ikilisinin, deniz kıyısında konumlanan tekil strüktürlerin yerle ve birbiriyle kurduğu ilişkiyle öne çıkan Ekoton projesi göğüsledi. İkincilik ödülü, Aslı Erdem, Merve Nur Başer ve Fatma Zeyneb Önsiper’in, farklı organizmalar için yaşam alanları sağlama ve doğayı içinde bulundurabilme potansiyeli taşıyan Concrete Jungle projesine gitti. Kategorinin üçüncülük ödülü, Efecan Kuyusuz, Volkan Kaya, Metin Ali Liman, Mustafa Tayyip Kaynar ve Bayram Altındağ’ın, atıl durumda kalan su kulelerinin yeniden işlevlendirilmesine odaklanan Temas projesinin oldu. Kentsel Arayüz DAMKatmekânCubetopia ve Duyusal Beton projeleri ise kategorinin Eşdeğer Mansiyon ödüllerini almaya hak kazandı.

 

Toplam 90 bin TL tutarında ödülün dağıtıldığı öğrenci kategorisinde ise, Melis Beril Yemişçi, Melis Pınarel ve Dilşad Kurdak’ın, eğlenceli ve dinamik tasarım fikri ile rakiplerinden sıyrılan Beton Motus projesi birincilik ödülüne layık görüldü. İkincilik koltuğuna, bitkileri tasarıma dahil ederek getirdiği çözümle fark yaratan Ningen projesiyle Yeliz Kaya, Furkan Berke Çilesizoğlu, İlayda Ömer ve Kurtuluş Atasever oturdu. Kategorinin üçüncülük ödülü, Mertcan Demirhan, Umut Can Korkmaz, Emil Aliyev ve Yusuf Çoşan’ın, su sorununa, betonun öne çıktığı tasarımıyla farkındalık yaratma çabasıyla takdir gören Sarnıç isimli projesine gitti. Öte yandan, Küf-Beton, Paraboloid Kenet Kavuşma, Döngü ve PAR-KUR projeleri Eşdeğer Mansiyon ödüllerinin sahibi oldu.

 

 “Kazanan Projelerin Uygulanmasına Destek Olacağız”

Sektörün yaratıcı yönünün görünürlüğüne sağladıkları katkıdan duydukları memnuniyeti ifade eden ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Suat ÇALBIYIK“Sektörümüz için gurur kaynağı olan bir anı daha yaşıyoruz. Arkasında büyük emek ve çok kıymetli çalışmalar olan Yapı Tasarım Yarışmamızın ikinci dönemini ‘Kentsel Alanda Yenilikçi Yaklaşımlar’ teması altında tamamlamış bulunuyoruz. 2019 yılında, bu yarışmaya başlarken en büyük gayemiz ülkemizin yaratıcı potansiyelini ortaya çıkarmak ve çimentonun yenilikçi kullanımlarının artmasını sağlamaktı. Bu bağlamda öğrencileri, profesyonelleri ve sektörümüzü bir amaç etrafında topladık. Bu yıl, ‘Kentlerdeki Atıl Alanlarımızı Beraber İşlevlendirelim’ sloganı ile yola çıktık. Birbirinden kıymetli ve yoğun emekle hazırlanmış 96 proje yarışmamıza başvurdu; jürimiz titiz değerlendirmeleri sonrasında 14 projeyi ödüle layık gördü. Bu vesileyle başta ödül kazananlar olmak üzere tüm başvuru yapan ekiplere ve Yapı Tasarım Yarışmamıza emeği ile tecrübesini aktaran herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Ödüle layık görülen projelerin hayata geçirilmesi konusunda da sorumluluk alacaklarının altını çizen ÇALBIYIK; Yeni görevimiz, dereceye giren ve ödül kazanan projelerin hayata geçirilmesini sağlayabilmek. Bu konuda önemli bir tecrübemiz ve yöntem bilgimiz bulunuyor. ‘Kamusal Alanda Yenilikçi Adımlar’ temasıyla 2019 yılında düzenlediğimiz ilk yarışmada, profesyonel kategoride üçüncülük ödülünü alan Yeşil Beton projesi, Sendikamızın Genel Merkezinde ve Mardin Yeşilli Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Gençlik Merkezi’nde hayata geçti. Farklı projelerin uygulanabilmesi adına, Belediyelerimizin yenilikçi çalışmaları kent paydaşları ile buluşturmaya duyduğu isteklere destek veriyoruz. Bu yılın kazanan projelerini de kamu kurumları ile iş birliği yaparak, kentlerimizin uygun bölgelerinde vatandaşlarımızla buluşturmak için sabırsızlanıyoruz. Uygulama sürecinde ÇEİS olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Yapı Tasarım Yarışması ve ödül alan projelerle ile ilgili ayrıntılı bilgiye  http://www.yapitasarimyarismasi.com/   adresinden ulaşılabiliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER