Bosphorus Film Lab’da "Türkiye'de Minority Co-Production" Söyleşisi Gerçekleştirildi
GÜNDEM9. Boğaziçi Film Festivali endüstri bölümü olan Bosphorus Film Lab kapsamında gerçekleşene söyleşide, Türkiye’nin küçük ortak olarak dahil olduğu projeler için alınabilecek film yapım fonları hakkında konuşuldu.
Bosphorus Film Lab Direktörü Selin Karlı moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşi TRT Sinema Müdürü Faruk Güven, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Eurimages Temsilcisi Ece Tarlan, yapımcılar Enes Erbay ve Zeynep Koray'ın katılımıyla, 26 Ekim Salı günü, Akademi Beyoğlu'nda düzenlendi.
İlk olarak sözü yapımcı Enes Erbay aldı ve fon sürecinin sorulması üzerine; İspanyol arkadaşının filmi çekme sürecine kendisinin de dahil olmak istediğini ve TRT’nin Minority’e destek vereceğini açıklaması üzerine TRT 12 Punto’ya başvurduklarını, destek aldıklarını ifade etti. Erbay, bakanlığın desteği verirken koyduğu şartın, paranın yarısının Türkiye’de harcanıyor olması olduğunu söyledi.
Eurimages Temsilcisi Ece Tarlan’a desteğe nasıl başvurulduğu ve Eurimages katkısı sorulması üzerine; “Bakanlık desteğine başvuruları E-devlet üzerinden yapıyorsunuz, şartları Avrupa şartlarından farklı ve daha kolay...” dedi. Tarlan, Türkiye’de bakanlıktan geçen bir projeyi Eurimages’in de kaliteli bulduğunu ve birçok kaliteli yapım varsa da en iyisini seçtiklerini söyledi.
Yapımcı Zeynep Koray’a, bakanlık desteği olmadığı halde TRT desteği aldığı hatırlatıldı. Koray, “Projenin yönetmeniyle 2019 yılında tanıştım. Proje çok ilgimi çekmişti, yönetmeniyle de çok iyi anlaştık. Daha sonra Türkiye’ye döndüm. Bakanlık ve TRT daha sonra ortak yapım fonunu duyurdu. TRT’den olumlu sonuç aldık. Başka ülkelerden yapımcılarla bir araya geliyorsunuz ve benim için bu anlamda da çok güzel bir ağ oldu.” dedi. Koray, başvuruyu ilk sene yaptığını, Türkiye’ye katkısını nasıl güçlendirebileceği üzerinde düşündüğünü ve senaryo aşamasında daha anlamlı ortaklıklar kurulduğunu belirtti.
“Amaç network sağlamak”
TRT Sinema Müdürü Faruk Güven ise her iki projedeki detayları şöyle anlattı; “2019’da 12 Punto’yu başlatmıştık, 2020 yılından itibaren uluslararası ortak yapım ödülü vermeye başladık. Projelerde bir tane mutlaka Türk yapımcısı olsun istedik.” dedi. Güven, amacın network sağlamak olduğunu ve oralardan geri dönüşüm elde etmek gibi bir beklentide olduklarını ifade etti. Güven, özgün ve uluslararası potansiyeli olan filmleri aradıklarını da sözlerine ekledi.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkıları, TRT’nin Kurumsal İş Ortaklığı, Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı'nın destekleri ve Beyoğlu Belediyesi’nin Kurumsal Ev Sahipliği’nde Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 9. Boğaziçi Film Festivali, sektörün birbirinden değerli isimlerinin yanı sıra dünya çapında sinema profesyonellerini İstanbul’da ağırlayacak. Filmler ve etkinlikler hakkında detaylı bilgiler ile tüm sinema salonlarındaki gösterimler www.bogazicifilmfestivali.com internet sitesi ve festivalin sosyal medya hesaplarından takip edebilirler.
Covid-19 Önlemleri Hakkında Önemli Bilgi
6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşlarımızın toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilmiştir. Bu çerçevede işletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacaktır. TC Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takvimini tamamlamış izleyiciler son aşı tarihlerini takip eden 14. günden itibaren, Covid-19 geçirmiş kişiler ise izolasyon süreçlerinin tamamlanmasından itibaren 180 gün süre ile etkinliklere PCR testi koşulu aranmadan katılabilecektir. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecektir.
İlginizi Çekebilir