Binali Yıldırım, Cumhuriyetin yeni yüzyılı, Türkiye’nin yüz yılı olacak
AJANSEÜ yeni akademik yıla ‘merhaba’ dedi
Türkiye’nin en başarılı araştırma üniversitelerinden olan Ege Üniversitesinin (EÜ) 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katılan Türkiye Cumhuriyeti'nin Son Başbakan'ı, Türk Devletler Teşkilatı Aksakallı Heyeti Başkanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, “Ege Üniversitesi, milletin, devletin birikimini yansıtan köklü bir üniversite. Dünya çok hızlı değişiyor. Araştırmalara göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde bildiğimiz mesleklerin yüzde 70’i yok olacak. Üniversitelerimiz, değişimin öncüsü kurumlar olarak mutlaka dijital çağdaki bu baş döndürücü gelişmeyi yakından takip etmelidir. Geleceğin mesleklerini de şimdiden ön görerek ona göre hazırlanmak üniversitelerin en başta gelen görevleri arasında. Bu konuda YÖK’ün ve üniversitelerin ciddi sorumlulukları var” dedi.
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ise “Ege Üniversitesi olarak yeni eğitim-öğretim yılımıza her sene olduğu gibi bu sene de yeni umutlarla, yeni hedeflerle başlıyoruz. Üniversitemizin hedeflerine kararlılıkla ilerlemesinde bizlere her türlü desteği veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan başta olmak üzere değerli Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a, YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Ege Üniversitesi (EÜ) 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından, Türkiye Cumhuriyeti'nin Son Başbakan'ı, Türk Devletler Teşkilatı Aksakallı Heyeti Başkanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın katılımıyla Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kampüs Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törenden önce Rektör Budak’ı makamında ziyaret eden Binali Yıldırım, Ege Üniversitesinin çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Törene; İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Öztürk, İzmir Milletvekilleri, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir’deki üniversitelerin rektörleri, il protokol mensupları, üniversite üst yönetimi ve senato üyeleri, kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, “EÜ Tanıtım Filmi” gösterildi. EÜ Devlet Türk Musiki Konservatuarı Türk Halk Müziği dinletisi büyük beğeni topladı. Dinletide Binali Yıldırım, “uzun ince bir yoldayım” türküsüne eşlik etti.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Son Başbakan'ı, Türk Devletler Teşkilatı Aksakallı Heyeti Başkanı ve İzmir Milletvekili Sayın Binali Yıldırım, “Ege Üniversitesinin 2022-23 akademik açılış yılı töreni vesilesiyle bir aradayız. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Ege Üniversitesinin 67 yıllık geçmişi var. Bu vesile ile milletin adamı, demokrasi şehidimiz 17 Eylül’de idam edilişlerini andığımız Adnan Menderes ve demokrasi şehitlerimizi şükranla anıyoruz” dedi.
“EÜ, devletin birikimini yansıtan köklü bir üniversite”
Ege Üniversitesinin milletin, devletin birikimini yansıtan köklü bir üniversite olduğunu söyleyen Binali Yıldırım, “Üniversitelerimizin faaliyetlerini yakından takip ediyorum. Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak, göreve geldiğinden beri Ege Üniversitesinde yaşanan değişim ve gelişimi kendisinden dinledik. Araştırma üniversitesi olma, tam akreditasyonun sağlanması, hocalar ve öğrencilerle güzel ilişlerin geliştirilmesi, güzel gelişmeler. Ancak bunları yeterli görmemiz gerekiyor. Dünya çok hızlı değişiyor. Araştırmalara göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde bildiğimiz mesleklerin yüzde 70’i yok olacak. Biz, burada bilgi ve meslek öğrenmeye çalışıyoruz. Ama unutmayalım ki geleceğin meslekleri daha farklı olacak. O bakımdan üniversitelerimiz, değişimin öncüsü kurumlar olarak mutlaka dijital çağdaki bu baş döndürücü gelişmeyi yakından takip etmelidir. Geleceğin mesleklerini de şimdiden ön görerek ona göre hazırlanmak üniversitelerin en başta gelen görevleri arasında. YÖK’ün ve üniversitelerin ciddi sorumlulukları var Stratejik alanlara yoğunlaşmamız gerekiyor. ‘Her şeyi yaparım’ devri bitti. Artık devir uzmanlaşma devri. Bugün dünyanın en önemli problemi gıda. İklim değişikliği ve kuraklığın getirdiği sorunlar var. Bunları aşmayı ancak yenilikçi teknolojiler ve üretim yollarıyla başarabiliriz. Akıllı tarım, topraksız tarım gibi alanlara yatırım yapmaya ihtiyacımız var. Tohumda yerliliği ve milliliği sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.
Dijitalleşme çağında hiç kimsenin güvende olmadığını vurgulayan Yıldırım, “Dijitalleşme, hayatımızı kolaylaştırıyor ama bunun bir de güvenlik tarafı var. Güçlü ülkeler konvansiyonel savunma ve taarruz sistemlerinden siber ataklara karşı ordular kurmaya başladı. Biz de bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Hayatımıza Web 3.0 girecek ve bütün dünyamızı değiştirecek. Hayallerinizi zorlayabildiğiniz kadar zorlayın. Metaverse de sonsuz bir düşünce. Hayal olmaktan çıktı, hayatımıza girmeye başladı. Biz de bu dönüşümü başarabiliriz. Savunma sanayinde başardık. Savunmanın bugüne gelmesinin arkasında 1974 Kıbrıs Harekâtı vardır. O harekâttan sonra ABD, acımasız bir ambargo uyguladı. Gemilerimizi, uçaklarımızı kaldıramaz hale geldik. Ancak, biz de gayret ettik, hem denizcilikte hem havacılıkta hem de kara kuvvetlerimizde modern akıllı silahlar yaptık. Bugün savunmada ulaştığımız noktayı herkes takdir ediyor. İHA ve SİHA’larımız, akıllı mühimmatlarımız çok büyük başarılara imza atıyor. Tabi bu başarıyı savunma sanayi dışında tüm alanlara yaymak mecburiyetimiz var. Bu başarının hikâyesinin yazıldığı yer, üniversitelerdir. Bunun da merkezi bir araştırma üniversitesi olarak Ege Üniversitesi olmalıdır” dedi.
“Yönetilen değil yöneten bir gençliğe ihtiyacımız var”
Binali Yıldırım, “Dünya üniversiteleri sıralamalarında ilk yüzde maalesef yokuz. Demek ki yapacak çok işimiz var. En az 5-6 üniversitemiz ilk 100 içinde yerini almalıdır. Artık ömür uzadı. Ortalama yaş 80’lere geldi. Dolayısıyla gençlere ‘ben sizin yaşınızdayken’ diye cümleler kurmaktan vazgeçin. Ben, gençlerimiz potansiyelinin düşündüğümüzün en az 10 katı olduğunu biliyorum. Yeter ki onların kapılarını aralayalım, kabiliyetlerini görme fırsatı bulalım. Daha çok inisiyatif kullanmalarına alan açalım. Esnek bir çalışma ve eğitim anlayışını yerleştireceğiz. Katı kurallara bağlı alışkanlıkları terk edeceğiz. Daha özgürce, yeni fikirleri paylaşabilen, dillendiren gençlerin yetişmesine önem vereceğiz. Yönetilen değil yöneten bir gençliğe ihtiyacımız var. Gençler enerji dolu. Bizim tecrübemizle gençlerimiz enerjisini birleştirerek geleceği inşa edeceğiz” dedi.
“ Cumhuriyetin yeni yüzyılı, Türkiye’nin yüz yılı olacak”
Cumhuriyet’in 100. Yılına girildiğini belirten Binali Yıldırım, “Yeni yüzyıl, Türkiye’nin yüz yılı olacak. Bunun ayak seslerini görüyoruz. Şangay iş birliğinde 8, Birleşmiş Milletlerde 12 ülke lideri Cumhurbaşkanımıza ziyarette bulundu. Bu, bizim gururumuz. Çünkü Türkiye, hesap kitap yapmıyor. İnsanı merkeze almış. İnsanı yaşat ki dünya yaşasın anlayışını benimsiyoruz. Menfaat peşinde değiliz. Çünkü biz 600 yıllık ecdadın torunuyuz. Osmanlı torunuyuz, bununla da gurur duyuyoruz. İzmir’in kurtuluşunun 100. yılını andık. 15 Mayıs 1919’da İzmir işgal edildi. 3 yıl 24 gün işgal altında kaldı. 15 Mayıs, aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’dan Samsun’a İstiklal Savaşını başlatmak için hareket ettiği gün. Sultan Vahdettin’in onayıyla, izniyle kendisini görevlendirmesiyle İstanbul’dan Samsun’a Bandırma Vapuruyla hareket etmiş. Amaç, kurtuluş savaşını başlatmak ve 19 Mayıs’ta Samsun’da yanan meşale nihayet 9 Eylül 1922’de İzmir’de son düşmanın denize dökülmesiyle tamamlandı. Bayrağımız tekrar göndere çekildi. Zafer tüm dünyaya ilan edildi. Geçmiş, hatasıyla sevabıyla bizimdir. Geçmişimize sahip çıkacağız. Geçmişi olmayanın geleceği olmaz” dedi.
“Türkiye doğal lider”
Türk Dünyasının Türkiye’yi doğal lider olarak kabul ettiğini söyleyen Yıldırım, “Türk Devletleri Teşkilatı organizasyonunun Aksakallı Heyetinin başkanıyım. 1 senedir bu görevdeyiz. 7 devletin hepsine giderek oradaki durumları görme imkânım oldu. Gördüm ki, 5 milyon metrekarede, 1,5 trilyon gayrisafi milli hasılanın döndüğü, 600 milyar dolarlık ticaretin olduğu coğrafyada herkesin yönü Türkiye’ye dönük. Türkiye, doğal olarak lider kabul ediliyor ve Türkiye’den çok büyük beklentiler var. Türk Dünyası, hiç kimseye tehdit değildir. Türk Devletleri Teşkilatı, korkutmak için var olan değil, kimseden korkmadığımızı göstermek için var olan bir teşkilattır” dedi.
“Kendi medeniyetinizle bağınızı koparmayın”
Gençlere seslenen Yıldırım, “Sevgili gençler, yapacak çok işimiz var. Üniversite yılları zordur. Öğrencilik zor iştir. Kısıtlılıkları vardır ama diğer bakımdan da hayatınızın en güzel yıllarıdır. Öğrencilik sonrası yaşamınızı şimdiden planlayın. yabancı dil öğrenme konusunda iddialı olun. Mezun olduktan sonra birkaç yabancı dil öğrenin. Önünüzde pek çok imkân var bunları en iyi şekilde kullanın. Küresel düşünüp hareket etmeniz gerekiyor. Dostluklarınızı artırın. Bir ayağınız her zaman kendi kültürünüzde kalmalı ama diğer ayağınız dünyanın her tarafına ulaşmalı. Kendi medeniyetinizle bağınızı koparmayın. Aklınız, heyecanınıza rehberlik etmeli. Özgüven, başarının olmazsa olmazıdır. Yeni öğretim yılınız hayırlı uğurlu olsun. Rabbim birliğimizi, kardeşliğimizi daim etsin. Yeni akademik yılda hocalarımıza başarılar, öğrencilerimize zihin açıklığı diliyorum. Rektör hocamızın da ikinci dönemini tebrik ediyor üstün başarılarının devamını diliyorum” dedi.
“Eylem planlarımızı ortak akılla oluşturduk”
Yeni bir akademik yıla başlamanın heyecanını hissettiklerini dile getiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi, 67 yıldır bilime ve insanlığa karşı taşıdığı sorumlulukları hassasiyetle üstlenen, toplumun değişen beklentilerine yanıt üretecek bilgi ve teknolojiyi geliştiren köklü bir bilim yuvasıdır. Hem öğrencilik yıllarımı geçirdiğim hem de bir akademisyen olarak mesleğimi icra ettiğim üniversiteme 2017 yılında Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile Rektör olarak atandım. Bu köklü çatı altında 21. yüzyıla yakışır bir değişime imza atmak amacıyla derhal harekete geçtik. Bulunduğu bölgeyle bütünleşmiş, yaşadığı toplumla güçlü bağlar inşa etmiş bir üniversite olmanın ön koşulunun, kurumumuza değer katan çalışanlarımızı ve öğrencilerimizi dinlemek olduğuna inandık. Bu inançla, ailemizin her bir ferdinin düşüncelerine değer vererek akademisyenlerimiz, idarî personelimiz ve öğrencilerimizin düşüncelerini dinledik. Ortak akılla eylem planlarımızı oluşturduk ve bu plan doğrultusunda bıkmadan usanmadan çalıştık. İlk dört yılda ortak akılla belirlediğimiz hedeflerimizi, ulusal önceliklerimiz ve yükseköğretim kurumumuzun çizdiği yol haritasıyla entegre ederek bir gelecek projeksiyonu oluşturduk. ‘Araştırma Üniversitesi olma, ‘öğrenci odaklı olma’ ve ‘eğitim-öğretimde kalite öncelikli olma’ 3 temel hedef belirleyerek, üniversitemiz stratejik vizyon belgemizde bu hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak köklü değişiklikler gerçekleştirdik. Bu hedeflerin, üniversitemizi dünya üniversiteleri arasında daha üst sıralara taşıyacağı ve ülkemizi 21. yüzyılda söz sahibi yapacak nesiller yetiştirmek için gerekli değişim ve dönüşümü meydana getireceği inancıyla işe koyulduk. Ne mutlu ki bugün; Araştırma Üniversitesi unvanına sahip, Kurumsal Tam Akreditasyon belgesi alan ilk devlet üniversitesi ve öğrenci odaklılıkta A Plus olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.
“Yeni ideallerimiz, güçlü hedeflerimiz var”
Yeni dönemde yeni ideallere ve güçlü hedeflere sahip olduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Önümüzdeki süreçte üniversitemiz için yeni ideallerimiz, güçlü hedeflerimiz var. Elde ettiğimiz bu tarihi başarıları sürdürülebilir kılmanın yanı sıra dijitalleşme ve uluslararasılaşmada yükseköğretim kurumlarına örnek teşkil eden çalışmaları hayata geçirmek istiyoruz. Nihai amacımız Ege Üniversitesini uluslararası arenada bilinen bir dünya markası haline getirmek. İnşallah bundan sonra da tüm Ege Üniversitesi ailesi olarak bilime ve ülkemize aynı adanmışlıkla çalışacak yeni hedeflerimiz doğrultusunda yeni başarılara hep birlikte imza atacağız” dedi.
“Uluslararası standartlarda eğitim ve araştırma olanakları”
Öğrencilere seslenen Rektör Prof. Dr. Budak, “Tam akredite bir araştırma üniversitesinde uluslararası standartlarda nitelikli eğitim almanın ayrıcalığını sizlere sunuyoruz. Sizlere sunduğumuz olanakları en iyi şekilde değerlendirmeli; hedeflerinizi bu bilinçle, bilimsel ve teknolojik gelişmelere uygun olarak biçimlendirmelisiniz. Sizleri, öğrenciliğinizde de mezun olduktan sonra da hayatınızın her evresinde Ege Üniversitesi Ailesi’nin bir ferdi olmaktan gurur duyan, üniversitesini sahiplenen, uluslararası nitelikte bilgi ve becerilere sahip bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz. Tek gayemiz siz kıymetli gençlerimizin geleceğe umutla bakmasını sağlayabilmek. Sizlere şimdiden başarı ve umut dolu bir öğrencilik hayatı diliyorum” diye konuştu.
Üniversitenin başarı tablosunda akademik ve idari personelin önemli katkıları olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak yeni eğitim-öğretim yılımıza her sene olduğu gibi bu sene de yeni umutlarla, yeni hedeflerle başlıyoruz. Üniversitemizin hedeflerine kararlılıkla ilerlemesinde bizlere her türlü desteği veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan başta olmak üzere değerli Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a, YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a, Bakanlarımıza, Danışma Kurulu Başkanımız Sayın İzmir Valimize, Milletvekillerimize, ilimizin değerli bürokratlarına, tüm kamu kurum ve kuruluşu temsilcilerine bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Prof. Dr. Abdurakhmanov Odil Kalandarovich, Ege Üniversitesinin Özbekistan ile geliştirdiği ikili iş birliklerine ilişkin bir konuşma yaptı.
“Egeli olmanın ayrıcalığını yaşıyoruz”
Öğrenciler adına bir konuşma gerçekleştiren EÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Kadir Gülhan, “Eğitim-öğretimde kalitesini tescillemiş, güçlü araştırma altyapısı ve sunduğu nitelikli kampüs hayatıyla ulusal ve uluslararası arenada adından söz ettiren bir üniversitede; Ege Üniversitesinde öğrenci olmanın ayrıcalığını yaşıyor olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek isterim. Öğrenci odaklı yönetim anlayışı ve üniversitemize kazandırdığı öğrenci odaklı uygulamalarıyla huzurlu ve güvenli bir aile ortamını bizlere sunan ve baba şefkatini bizlerden asla esirgemeyen başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a, akademik ve idari personelimize şükran ve minnetlerimi sunuyorum” dedi.
“Uluslararası arenada tanınır bir üniversite”
Yabancı uyruklu öğrencileri temsilen konuşan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Doktora Öğrencisi Avaz Han Umarov ise, “Uluslararası arenada tanınır, araştırma unvanına sahip ve tam akredite bir üniversitede nitelikli bir eğitim almanın ayrıcalığını ve haklı gururunu yaşıyoruz. Bizlere sunulan bilim üretme ekosistemi sayesinde uluslararası nitelikte bilgi ve beceriye sahip bir bilim insanı olarak buradan mezun olacağız. Bizlere yurdumuzdan kilometrelerce uzakta aile ortamının huzurunu ve güvenini yaşatan başta Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak olmak üzere Ege Üniversitesi ailesinin tüm mensuplarına teşekkür ederiz” diye konuştu.
Program sonunda İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında Ege Üniversitesini yüksek puanla kazanan öğrencilere ödül vererek tebrik etti.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir