© Sektorel 2021

Bilişim Sektörüne Verilen Destekler Sektörün Büyümesinde Kaldıraç Etkisi Yaratacak

DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi, “Bilişim Sektörünün Yurt Dışına Açılımında Finansmanın Önemi: Bilişimin Yıldızları (E-Turqualıty) Destek Programı, Prefinansman ve Türk Eximbank Destekleri Tanıtım Toplantısı”nı, T.C. Ticaret Bakanlığı, Türk Eximbank ve İGE A.Ş. iş birliğinde 7 Aralık 2022 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirdi. 

 

Bilişim sektörüne yönelik devlet desteklerinin aktarıldığı toplantıya, DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı R. Erdem Erkul, T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Emir Beyribey, T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Bilişim, Yazılım ve İletişim Hizmetleri İhracatı Daire Başkanı Hürol Karlı, Türk Eximbank Pazarlama Direktörü Mehmet Efkan Bingöl, İGE A.ŞGenel Müdürü Kasım Akdeniz ve 100’e yakın iş insanı katıldı.

 

Erkul: “DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi Olarak Türkiye’yi Teknoloji Merkezi Haline Getirmeyi Amaçlıyoruz”

 

DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Dr. R. Erdem Erkul, önümüzdeki yıllarda dijital dönüşümünü tamamlamayan firmaların ayakta kalmasının mümkün olamayacağını söyledi.   DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyini tanıtan Erkul, İş Konseyinin üye yapısının Türk teknoloji girişimlerinden oluştuğunu aktararak, firmaların piyasa değerlemeleri yüksek, dünyanın en büyük 10 teknoloji şirketi ile iş birlikleri yapan Türkiye teknoloji ekosistemini temsil edebilecek boyutta olduğunu belirtti. Erkul, “Dijital Teknolojiler sektörünün 2021 yılında global pazar büyüklüğü yüzde 13 büyüme ile 4,3 trilyon dolar, 2022 yılında yüzde 4 büyüme ile 4,4 trilyon dolara, 2026 yılında yüzde 6,1 büyüme ile 5,6 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye 2021 yılında teknoloji tabanlı startup yatırımlarında Avrupa’da ilk 10 ülke arasında, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde ise 2. sırada yer alıyor. 2022 ilk yarı verilerine göre; Türkiye oyun sektöründe Avrupa’da 1. sırada yer alıyor. İstanbul, Avrupa şehirleri arasında en fazla yatırım alan 4. şehir.  Avrupa’nın ilk teslimat decacornu da Türkiye’den çıktı. Yabancı yatırımcılar Türkiye’deki her 4 işlemden 1’ine katıldı. DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi olarak, Türkiye’yi teknoloji merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.  

 

Karlı: “İhracat destekleri 3 aşamadan oluşuyor”

 

T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Bilişim, Yazılım ve İletişim Hizmetleri İhracatı Daire Başkanı Hürol Karlı ise, bilişim sektörüne yönelik destekler sunumunu gerçekleştirdi. İhracat desteklerinin 3 aşamadan oluştuğunu aktaran Karlı, ilk aşamada ihracata hazırlık ve kurumsal kapasite oluşturmasında, ikinci aşamada desteklerin pazarlama ve pazarda tutundurulmasında ve son olarak E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) programı ile uluslararası rekabetin artırılması için ileri düzeyde destekler verildiğini ifade etti.

 

Türk Eximbank Pazarlama Direktörü Mehmet Efkan Bingöl ise, Türk Eximbank ve sağladığı desteklere ilişkin bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. 2022 yılı Kasım sonu itibarıyla hem kredi hem alacak sigortası kapsamında ihracatçılara ve döviz kazandırıcı hizmet sektörü firmalarına 41 milyar doların üzerinde destek verdiklerini ifade eden Bingöl, desteklerden yazılım ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmaların da faydalandığını belirtti.

 

İGE A.Ş Genel Müdürü Kasım Akdeniz, İGE A.Ş’yi tanıtmasının akabinde yeni nesil ihracat destekleri ve prefinansman modeli sunumunu gerçekleştirdi. İGE A.Ş.’nin toplam krediler içinde "İhracat Kredileri"nin payını artırmak ve ihracat kredileri içinde "İhracatçı KOBİ"lerin payını artırmak olmak üzere iki temel amacı olduğunu ifade eden Akdeniz, bu amaçlara ulaşmak hedefiyle ihracat kredileri için kefalet vermek suretiyle ihracatçının finansmana erişimini kolaylaştırdıklarını, maliyetlerini azalttıklarını, finansmanı çeşitlendirdiklerini belirtti.

 

Toplantı, soru cevap ve networking ile sona erdi. 

 


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER