© Sektorel 2021

Beydağ Belediyesi Salep Hasadını Gerçekleştirdi

“Üreten Beydağ Belediyesi” anlayışıyla üretime dayalı tarımın kalkınması ve desteklenmesi için başlatılan proje kapsamında daha önce ekim alanının hazırlığı yapılan Belediyeye ait tarlada Salep fidelerinin hasadı gerçekleştirildi. 

 

Beydağ’da yaptıkları alternatif tarım ürünleri denemeleriyle dikkat çeken Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar deneme amaçlı bir araziye ektikleri saleplerin ardından şimdi de 350 metrekarelik Belediye arazisine ektikleri saleplerin hasadını gerçekleştirdi.  

 

Başkan Yılmazlar,“Geçtiğimiz aylarda İzmir Büyükşehir Belediyemizin Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden temin ettiği tohumları, Enstitü Salep Uzmanı Ziraat Mühendisi Ünal Karık’ın kontrolünde İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şevket Meriç, İzmir Köykoop Birlik Müdürü Yasemin Güngör’ün de katılımlarıyla Belediye personelimiz ve Beydağlı kadınlarca dikimini yaptığımız salep bahçemizde bugün salep hasadı yaptık. 350 metrekarelik alana 10.000 salep fide dikimi yaptıklarını belirten Başkan Yılmazlar “Amacımız üreticilerimize farkındalık yaratıp öncülük etmek. Pazar payı ve katma değeri yüksek olan alternatif tarım ürünü olan salep ekimini ilçemizde yaygınlaştırmak.” dedi. 

 

Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar tarıma verdiği önem ve tarım içim yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. 

 İlçede üretimin artması için uğraşan Başkan, ektikleri salebin hasadını gerçekleştirdi. Hasat sırasında salepleri topraktan çıkaran Başkan Yılmazlar’ın heyecanı ve sevinci yüzünden okundu.   Hasadın ardından toplanan salepler, temizlenerek saplarından ayrıldı. Serin bir ortama kaldırılan salepler, ilk üretim kalitesinin yüksek olması dolayısıyla önümüzdeki dönemlerin ekimi için tohum olarak bekletilecek. "Bahçede ara tarım olarak üretilebilmesi son derece önemli" Başkan Yılmazlar, hasat alanında yaptığı açıklamada, Beydağ’ın her zaman örnek uygulamalarıyla öne çıkmasını istediğini belirterek, bu süreçte salep gibi verimli ve faydalı bir bitkinin denemesini geçen yıl yaptıklarını söyledi. Ve yaptıkları çalışmaların takdire değer olduğunu vurguladı.  

 

“Alternatif tarım ürünlerini üreticiye tanıtmamız gerekiyor. Biz de bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Kısa bir zaman içinde yetişmesi ve normal bahçe içinde ara tarım olarak üretilebilmesi son derece önemli bizim için. Ailelerimiz bu işe yöneldiklerinde ekstra bir gelir sağlayacak. Aile babalarımız kestane, incir, ceviz, barbunya ile uğraşırken kadınlar da salep üretimi gerçekleştirebilecekler. Umarım bunu ilçemizin en uzak köşelerine kadar yayarak katma değeri son derece yüksek olan bu değerli ürünümüzün yaygınlaşmasına katkımız olursa çok mutlu oluruz." dedi.  

 

"Salep üretimini yaygınlaştırmak istiyoruz"  

Başkan Yılmazlar bu ekimi yapmalarının çok önemli olduğunu belirtti. Mahallelerde yaygınlaştırmak istediklerini belirten Yılmazlar "Salep üretimine yönelinmesiyle birlikte hemşehrilerimiz bahçelerinde normal fidanlarının aralarına salep ekerlerse artı bir toprak ihtiyacı olmadan üretim yapılabilecektir. Özellikle geliri az olan mahallelerde önemli bir girdi sağlayacaktır." diye konuştu.  

 

“Bugün ektiğimiz saleplerimizin hasadını büyük bir mutlulukla yaptık. Çünkü üretmek  ve üreticiye destek olmak paha biçilemez bir şey. Tarımı ve üretimi daima destekleyip arttırmak en büyük amaçlarımızdan biridir.”  dedi. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER