BESD-BİR YÖNETİM KURULU’NA NACİ KAPLAN BAŞKAN SEÇİLDİ
GÜNDEMBeyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) 19.Olağan Genel Kurul Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin belirlendiği toplantıda Naci Kaplan başkan seçildi.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) 19.Olağan Genel Kurul Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin belirlendiği toplantıda Naci Kaplan başkan seçildi.
Türkiye’de 20 üye firma ile kanatlı eti sektörünü başarılı ile temsil eden Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) 19. Olağan Genel Kurul Toplantısı 07 Nisan Çarşamba günü Ankara Holiday Inn Çukurambar otelinde yapıldı.
Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin belirlendiği toplantıda Naci Kaplan başkan seçildi. Derneğin 19. Olağan Genel Kurul Toplantısında yapılan seçim sonucuna göre; Başkan Yardımcısı Faik Üçer, Sayman ise Cüneyt Özkurt oldu. Dr. Sait Koca ve Onur Özkul ise yönetim kurulu üyeleri olarak belirlendi.
Türkiye kanatlı eti sektörü 2020 yılında 2,2 milyon ton üretim yaptı
Genel Kurul Toplantısı açılış konuşmasında dünya ve ülke kanatlı eti sektörünün değerlendirmesini yapan BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Kaplan, “BESD-BİR yıllık cirosu yaklaşık 5,5 milyar dolar olan, 94 ülkeye ihracat gerçekleştiren ve dolaylı olarak 3 milyon kişinin geçimine katkı sağlayan Türkiye kanatlı eti sektörünü 28 yıldır başarıyla temsil etmektedir. Sektörümüz, Kovid 19 pandemi şartlarında 2020 yılında bir önceki sene ile neredeyse aynı kalmak üzere 2,2 milyon ton üretim gerçekleştirdi ve bu rakamın 540 bin tonunu ihraç etti. Türkiye piliç eti üretiminde dünyada 10’uncu, ihracatta ise Dünya’da 7’inci sıradadır.” dedi.
Pandemi sürecinde tüm BESD-BİR üyeleri “TSE Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi” aldı
Kovid-19 pandemi sürecinde sektörün çok çalıştığını ve tüketicinin hiçbir zaman en temel gıda maddesi olan tavuk ve hindi etine ulaşmasında zorluk yaşamadığını belirten Naci Kaplan konuşmasına şu şekilde devam etti: “Geçen Mart ayında ülkemizde ilk vakanın açıklanması ve tedbirlerin geldiği zaman maalesef kanatlı eti sektörünün üretiminin en fazla olduğu dönemde yaşandı. Piknik sezonu ve ramazan ayı öncesi hepimiz üretimlerimizi bu yoğunluğa göre planlamıştık. Üretimi aksatmadan sürdürme çabalarımız, sokağa çıkma kısıtlamaları tüm yiyecek&içecek sektörünün satış kanallarının kısıtlamaları, turizm sezonunun verimsiz geçmesi hepimizin hedeflerinde ciddi sapmalara neden oldu. Üyelerimiz ve üreticilerimiz her zaman uyguladıkları biyogüvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkararak üretimlerini büyük titizlikle sürdürmeye devam etti. Üyelerimizin tamamı bu zaman zarfında “TSE Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi “almaya hak kazanarak kalitemizi ve hijyene verdiğimiz önemi bir kez daha kamuoyuna gösterdi.”
Kanatlı eti sektörünün hedeflerinin başında “Sürdürülebilir Üretim” var
Tüm dünyada sürekli artan nüfusun gıda ihtiyacının sağlanması, pandemi koşullarının getirdiği sorunlar, iklim değişikliğinin tarıma yüklediği negatif etkiler içerisinde, toplumların tarımı desteklemesinin ve gıdaya ulaşmanın ciddiyetini daha iyi anladığını belirten Naci Kaplan sürdürülebilir üretimin önemini vurguladı.
Kaplan: “Yeni dünya düzeninde bizleri bekleyen bu zorluklar sürdürülebilir üretimin ehemmiyetini ve gerekliliğini karşımıza daha da hızla çıkardı. Dünya standartlarında üretim yapan sektörün; kısa vade gelecek planlarına mutlaka çevresel riskleri ve ekolojik kıtlıkları azaltmayı hedefleyen “yeşil ve çevreci” ekonomi ilkelerini benimseyerek hayata geçirmesi lazım.” sözleri ile devam etti.
Japonya’dan sonra Çin’e ihracat başladı
94 ülkeye ihracat yapan kanatlı eti sektörünün dünya ticaretinde 7.sırada yer aldığının bilgisini veren Naci Kaplan: “Japonya’dan sonra Çin Halk Cumhuriyeti’ne geçtiğimiz sene Kasım ayında ilk ihracatı gerçekleştirdik. Çin kanatlı ürünlerde yıllık ortalama 2 milyar dolarla dünyanın en büyük dördüncü ithalatçısı konumunda büyük bir pazar, Türkiye kanatlı eti kalitesi ile bu pazarda hak ettiği yerini alacağını kuvvetle ümit ediyoruz. Sektörün potansiyeli ile paralel ihracatta koyduğumuz hedeflere ulaşabilmek için yeni pazarlara ve bazı pazarların geliştirilmesine mutlak ihtiyaç var. Bu hedeflere ulaşmak için biz çok çalışıyoruz ve konuyla ilgili ilerlemek için ilgili bakanlıkların mutlaka desteğini bekliyoruz” dedi.
İlginizi Çekebilir