Anadolu Efes 2022’nin İlk Çeyrek Konsolide Sonuçlarını Açıkladı
EKONOMİAnadolu Efes, yıl başından bu yana yaşanan çeşitli zorluklara rağmen, riskten korunma enstrümanlarının iyi yönetilmesi ve hacimlerdeki artış sonucunda yükselen operasyonel verimlilik sayesinde konsolide FAVÖK (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kar) marjında güçlü bir iyileşme kaydederek yıla iyi bir başlangıç yaptı. Konsolide FAVÖK (BMKÖ) yıllık bazda yaklaşık 215 oranında artış ile 2.251 milyon TL, marj ise 16,3 olarak gerçekleşti. Bu sonuçların kendilerini cesaretlendirdiğini ancak risklerin de farkında olduklarını vurgulayan Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes CEO’su Can Çaka yılın geri kalanı için hedeflerine ulaşacaklarına inancının tam olduğunu belirtti.
Anadolu Efes, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) 2022 yılının ilk üç aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Açıklamaya göre; Anadolu Efes’in konsolide satış hacmi geçen senenin aynı dönemine göre 14,2 oranında artarak 26,5 mhl seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğinde şirketin konsolide net satış gelirleri 124 oranında artarak 13,8 milyar TL seviyesine ulaştı.
Rusya ve Ukrayna arasındaki gelişmeler sebebiyle 24 Şubat’ta Ukrayna’daki üretim faaliyetlerini durduran şirketin konsolide hacim büyümesine uluslararası bira operasyonları ve meşrubat operasyonları katkı sağlamaya devam etti. Rusya ve açık satış noktalarındaki yasakların kalkmasının ardından Türkiye bira operasyonları dönem içinde çift haneli büyüme kaydederken, BDT operasyonları düşük-orta tek haneli hacim artışı kaydetti. Meşrubat operasyonlarında uluslararası operasyonlar da güçlü büyüme trendini devam ettirirken en fazla katkıyı Pakistan ve Orta Asya operasyonları yaptı.
Anadolu Efes’in konsolide FAVÖK (Bir Defaya Mahsus Kalemler Öncesi-BMKÖ) rakamı ilk üç aylık dönemdeki güçlü gelir büyümesinin de üzerinde gerçekleşerek yaklaşık 2,3 milyar TL seviyesine ulaştı. Emtia fiyatlarının rekor seviyelere ulaşması, enerji fiyatlarındaki artış, tedarik zincirinde yaşanan zorluklar ve artan girdi maliyetleri tüm operasyonları etkilese de şirketin operasyonel verimliliğindeki artış ve riskten korunma enstrümanlarının iyi yönetilmesi sonucunda bira grubunda görülen güçlü brüt karlılık seviyesi, FAVÖK (BMKÖ) marjının 16,3 seviyesine ulaşmasını sağladı.
Operasyonel karlılıkta artış olmasına rağmen, Ukrayna faaliyetlerinin durması sebebiyle ayrılan karşılıklar ve meşrubat operasyonlarındaki kur farkı ile finansman giderlerindeki artışın sonucunda şirket, 2021 yılının ilk çeyreğinde kaydedilen 295,2 milyon TL net kara kıyasla, 2022 yılının ilk çeyreğinde 132 milyon TL konsolide net zarar açıkladı.
Rusya ile Ukrayna arasında yaşananlardan dolayı derin üzüntü duyduğunu ve barışın yeniden tesis edilmesini dilediğini belirten Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes CEO’su Can Çaka, bu durum ve 2022 ilk çeyrek finansal sonuçlarıyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Bölgede gerginliklerin yaşanmaya başladığı ilk günden itibaren durumu yakından takip ediyoruz ve bölgedeki çalışanlarımızla yakın temas halindeyiz. Birinci önceliğimiz, çalışanlarımızın ve ailelerinin güvenliğini sağlamak. Bu konuda mümkün olan tüm önlemleri aldık.
2022 yılı en az geçen yıl kadar, hatta daha zorlu şartlarda başladı. Bununla birlikte, yükselen emtia fiyatları ve Çin'de son dönemde gözlemlenen Covid-19 vakalarındaki artış, tedarik zincirine ilişkin devam eden endişeleri artırdığı için enflasyon üzerinde baskı yaratabileceğinden yılın geri kalanı için de temkinliyiz. Ancak ilk üç ayda elde ettiğimiz güçlü sonuçlar bizi cesaretlendiriyor. Bununla birlikte, önümüzdeki risklerin de farkındayız. Geçtiğimiz birkaç yıl, benzeri görülmemiş zorlukların üstesinden gelme ve krizden daha da güçlenerek çıkma konusundaki yetkinliklerimizi kanıtladık. Yılın geri kalanı için hedeflerimize ulaşacağımızdan da şüphem yok.”
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir