© Sektorel 2021

Abbott Dünya Diyabet Günü’nde bildiriyor:

2030 yılına kadar diyabetli sayısının 578 milyona çıkması bekleniyor

 

 

 

İstanbul, 12 Kasım 2021 – Abbott, Dünya Diyabet Günü’nde ciddi bir küresel salgını olarak kabul edilen diyabet hastalığına dikkat çekti. Günümüzde milyonlarca insanı etkileyen diyabet, ülkemiz için de ciddi bir kronik hastalık olarak öne çıkıyor.

Son 1,5 yılı aşkın süredir dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınında diyabet hastalarının yüksek risk grubunda yer alması hastalığın önemine bir kez daha işaret etti. 

 

Diyabet önlenebilir mi?

Diyabet kontrolünde iyi bir tedavinin ve tedaviye uyumun iyi sonuçlar verdiği biliniyor. Diyabet tanısı koyulduktan sonra önlem, diyabetik komplikasyonların düzenli izlenmesini ve önlenmesini içeriyor. Fakat diyabetin ortaya çıkmadan önlenmesi, riskli kişilerin diyabetten korunması da mümkün. Günümüzde diyabeti önlemek amacı ile yapılan önemli çalışma sonuçları eğitim, yaşam tarzı değişikliklerinin yani sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması ve düzenli egzersiz ile diyabet görülme sıklığının yüzde 58 oranında azaltılabildiğini gösteriyor.

 

Diyabet takibinde kullanılan mevcut yöntemler ve karşılaşılan zorluklar

 

Kan şekeri takibi, şekerin kontrol altında tutulabilmesi için diyabet bakımının temel bir bileşenini oluşturuyor. Diyabetin erken teşhisi ve etkili tedavisi, özellikle şeker seviyelerinin sürekli takip edilip kontrol altında tutulması, komplikasyon görülme oranlarını azaltarak; komplikasyonların neden olduğu maliyetleri sınırlamaya ve kişilerin yaşam kalitesinin iyileştirilmesine olanak sağlar. Teşhis ve tedavi sürecinde düzenli kan ölçümleri gerçekleştiriliyor. Günümüzde diyabet takibinde sıklıkla kullanılan yöntemler, diyabet hastalarının ölçüm anındaki glukoz durumunu veren, laboratuvarlarda yapılan açlık ve tokluk kan şekeri ölçümleri, yaklaşık son üç aydaki glukoz değerlerinin bir ortalamasını veren HbA1c testi ve günlük hayat sırasında herhangi bir anda parmak delerek ölçüm anındaki kapiller kan şekeri değerini gösteren glukometreler aracılığıyla ile sağlanan “anlık” glukoz ölçümleridir.

 

Günümüzde insanlar, çoğunlukla sadece anlık şeker sonuçlarını gösteren parmak delme yöntemiyle şekerlerini kontrol ediyorlar. Ancak parmak delerek yapılan şeker ölçümünde yaşanan acı ve zorluklar gerekenden daha az ölçüm yapılmasına ve diyabet yönetiminin istenilen düzeyde gerçekleşememesine sebep oluyor. Ayrıca sadece anlık şeker değerlerini gösterdiği için gün içerisinde gerçekleştirilen aktivitelere ya da beslenme sonucuna göre şekerin nasıl bir trendde ilerlediği ve değişkenlik gösterdiği gözlemlenemiyor.

 

Sürekli Şeker Ölçüm Sistemleri Diyabetle Mücadelede Yepyeni bir Dönem Başlattı

 

Parmak delmeye gerek kalmadan kolun üst arka bölgesine uygulanan bir şeker ölçüm sensörü ile gün boyu şeker seviyesi ölçülebilir. Sensörler kan glikoz seviyelerini değil hücreler arası sıvı glikoz seviyelerini ölçer. Bu ölçüm yönteminin parmak delerek yapılan ölçümlere alternatif olarak kullanılabileceği onaylanmıştır.  Bu sensörler ile sadece “anlık” şeker değeri değil gece ve gündüz boyunca gerçekleşen tüm şeker trendi görülebilir. Bu da günlük aktiviteler esnasında koşarken, yemekten hemen sonra, açken, uyurken) şekerin sürekli takibi anlamına gelir. Sonuçlar, sistemde kaydedilerek, glikoz değişkenliği raporu gibi detaylı ve kolay anlaşılır raporlar oluşturulur. 

 

Günümüzde teknolojinin geldiği noktayı düşündüğümüzde, sık kontrol ve düzenli takip gerektiren diyabet hastalığı özelinde geliştirilen mobil uygulamalar ve dijital ortamlarda oluşturulan çözümler büyük önem arz ediyor. Böylece diyabetli yetişkinler ve çocuklar, zorlanmadan, acı çekmeden ve gerektiği kadar ölçüm yaparak ve bu ölçüm sonuçlarını rahatlıkla paylaşarak ve hekimleriyle analiz ederek diyabetlerini daha etkili yönetebiliyor, diyabetin yol açabileceği komplikasyonları engelleyebiliyor.

Öte yandan tele-tıp ve tele-izleme uygulamaları, uzun yıllardır insanların uzaktan bakım ve izlenmesinde büyük fayda sağlıyor. Özellikle COVID-19 pandemisi döneminde bu sistemler de bir kez daha test edilmiş oldu. Sürekli glikoz izleme sistemlerini kullanan kişilerin glikoz verileri, sağlık uzmanları tarafından uzaktan değerlendirilebiliyor, bu da yerleşik ve yaygın tele-sağlık araçları ve diyabet dijital sağlık ekosistemleri aracılığıyla glisemik performansın objektif olarak tartışılmasını ve tedavisini kolaylaştırıyor. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER