500 milyar dolarlık satış hacmine ulaşan Çin modelini Türkiye’ye taşıdı, girişimcilere ve gençlere fırsat sağladı
EKONOMİÇin’de başlayan ve hızla dünyaya yayılan canlı yayından satışın Türkiye’deki ilk temsilcisi olan Vidyodan, 1 milyon kullanıcısıyla yoluna emin adımlarla devam ederken, girişimciler için alternatif satış kanalı ve gençler için istihdam olanağı sunuyor. İki yıl içerisinde uygulamaya 20 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefleyen canlı yayın pazar yeri, girişimciler ve gençlerle beraber büyümesini sürdürecek.
eMarketer verilerine göre satış hacmi 2019’da 62,3 milyar dolar olan, 2022 sonunda 500 milyar doları bulması ve 2023’te de 10 kat büyüyerek 623 milyar dolara ulaşması beklenen canlı yayından satış modelinin Türkiye’deki ilk temsilcisi Vidyodan, yerel ve uluslararası birçok markayı kullanıcılarına sunarak, yeni nesil alışveriş deneyimine farklı bir boyut kazandırıyor.
E-ticarette oyunu değiştirecek bir yenilik olan canlı yayından satış (livestream shopping), şimdiden Çin’de tüm e-ticaret satışlarının 18’ine ulaşmış durumda.
E-ticaret ve sosyal alışveriş deneyimini, uygulamasında bir arada buluşturan Vidyodan canlı yayın Pazar yeri, Türkiye’ye getirdiği bu iş modeliyle girişimcilere satışlarını arttırma imkanı ve gençlere de yeni iş fırsatları sunuyor. Vidyodan, Türkiye’deki global ve yerel markalara da butik üretim yapan satıcılara da hatta el emeğiyle ürettiği ürünleri geniş kullanıcı kitlesine ulaştırmak isteyen emekçilere de yeni ve etkili bir satış kanalı sunuyor. Bugün, toplam 700 satıcı olmak üzere 300 butik markaya ev sahipliği yapan Vidyodan, 2024 yılında ise bu rakamlar üzerinde 4 kat bir büyüme kaydetmeyi hedefliyor.
Dijital sunuculukla istihdama destek
Standart alışveriş uygulamalarının çehresini değiştiren Vidyodan, canlı yayınlar aracılığıyla kullanıcıların satıcılarla doğrudan iletişim kurmasına imkân veriyor. Yapılan canlı yayınlarda kullanıcılar ürünler hakkındaki sorularına direkt satıcıdan canlı olarak cevap bulabiliyorlar. Platformda ayda ortalama 300 kez canlı yayın yapılırken, gençler de bu yayınlarda sunucu olarak yeni bir formasyon kazanıyor. Gençler ve ürün satışlarını kendi yapmak isteyen girişimciler, Vidyodan’ın verdiği eğitimler sonunda ‘dijital sunucu’ olarak kullanıcılara doğrudan satış yapabiliyor. Bu şekilde sunucular, üretim yapmadan, stok tutmadan markaların elindeki ürünleri satarak gelir elde ediyorlar.
Mert Yılmaz: “Satışa dönüşme oranında Türkiye ortalamasının 10 katına ulaşıyoruz”
Çin modelini Türkiye’ye taşıyarak bu konseptin ilk temsilcisi olan Vidyodan’ın CEO’su Yusuf Mert Yılmaz şunları ifade etti:
“’Canlı yayından görerek satın al’ modelini Türkiye ilk getiren pazaryeri olmamız büyük fırsatları da beraberinde getirdi. Vidyodan olarak 2022’de 3 binin üzerinde canlı yayınla, 100 bin adet üzerinde satış kaydettik. Canlı yayınlar ve videolu satışlar sayesinde satışa dönüşme oranlarında Türkiye ortalamasının 10 katına kadar çıkabiliyoruz. İki yıl içerisinde uygulamamıza 20 milyon dolarlık yatırım yapma hedefindeyiz. Önümüzdeki dönemde dijital sunucu ağımızı ve marka sayımızı daha da arttırarak gençlere ve girişimcilere daha fazla fırsatlar sağlayacağız. Şu anda 100 civarında olan sunucu sayımızı 2024 yılının sonuna kadar 3 kat büyütüp, girişimci marka sayımızı 4 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Her canlı yayında sürpriz fırsatlar sunan Vidyodan’da, canlı yayınları yakından takip eden kullanıcılarımız sürpriz stoklarla ihtiyaçlarını piyasanın 80 civarında altındaki fiyatlarla satın alabiliyorlar.’’
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir