© Sektorel 2021

5. Bilişim Günleri’nde ’Yapı Bilgi Modellemesi’ ele alındı

Büyükşehir’in ev sahipliğinde düzenlenen ‘5. Bilişim Günleri’ etkinliğinde BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) gibi yenilikçi teknolojiye ait pek çok konu katılımcılara anlatıldı

 

Teknoloji ve bilişim alanındaki gelişmeleri yakından takip eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, “5. Bilişim Günleri” etkinliği düzenledi. Büyükşehir’in ev sahipliğinde tüm gün süren etkinlikte BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) gibi yenilikçi teknolojiye ait pek çok konu işlendi. Bu bağlamda dünyada en çok kullanılan endüstriyel amaçlı yazılımları portföyünde bulunduran Autodesk firması, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine ‘Yapı bilgi modellemesi ve akıllı şehir çalışmaları’ başlığı altında önemli bilgiler aktardı.

 

GENİŞ KATILIM

Kocaeli Kongre Merkezi Akçakoca Salonu’nda gerçekleşen ‘5. Bilişim Günleri’ etkinliğine Büyükşehir Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Dr. İsmail Gülsoy, Yapı Kontrol Dairesi Başkanı Serkan Ihlamur, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Autodesk Türkiye’den Ülke Müdürü Evren Arın, Autodesk Türkiye ekibi, yapı sektörünün şirket temsilcileri ve İstanbul’dan pek çok ilçe belediyesinin bilgi işlem sorumluları ve çalışanları katıldı.

 

“PAYDAŞLARIMIZIN İSTEKLERİNİ YERİNE GETİRİYORUZ”

Konuklara katılımlarından dolayı teşekkür ederek sözlerine başlayan Gülsoy, bilgi işlem noktasında Büyükşehir olarak yaptıkları uygulamalardan bahsetti. Gülsoy yaptığı konuşmada, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak akıllı şehirler konusunda mobil uygulamalardan açık veriye, BIM datadan nesnelerin internetine kadar çeşitli uygulamalar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Akıllı şehirler yol haritamızı Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi ile birlikte hazırladık. Geçen sene hocalarımızla birlikte ilk oturumda 6 mini çalıştay düzenledik. Bu yılın başında da akıllı şehirler şurasını yaptık. Bu çalıştaylarda şehrin paydaşlarından akıllı şehir konusunda fikirlerini ve isteklerini aldık. Paydaşlarımız özellikle bilgi paylaşımı, tecrübe paylaşımı ve teknolojinin Kocaeli’de tanıtılması noktasında bizden isteklerde bulundu. Biz de ‘Kocaeli Bilişim Günleri’ düzenleyerek paydaşlarımızın bu isteklerini yerine getirmeye başladık. Buradaki amacımız tecrübe, bilgi ve teknoloji paylaşımını sağlamaktır. Bugüne kadar sizlerle birlikte 4 kez Bilişim Günleri düzenledik. Bugün yazılım 3D ile birlikte 5. etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Sizlerin katılımı ve desteği ile bilişim günlerimiz devam edecektir” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR

Ardından ‘5. Bilişim Günleri’, Yazılım 3D Takım Lideri Mimar Kemal Baransel’in açılış konuşması ile başladı. Bilişim günleri düzenleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek sözlerine başlayan Baransel, “Yazılım 3D, 2015 yılında kurulmuş olan bir şirket. Autodesk’in de gold iş ortağı ve servis sağlayıcısı. Bu iş ortakları arasında tamamen inşaat, mimarlık ve mühendislik alanına odaklanan şirketlerden bir tanesiyiz. Bu alanda şirketimizin bünyesindeki mimar ve mühendisler sayesinde çalıştığımız şirketlere bu alandaki bilgilerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Çalıştığımız kurumlar arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de bulunuyor. Bundan da memnunuz” dedi.

 

“BIM ÇOK ÖNEMLİ BİR KAVRAM”

Konuşmasında BIM’in önemli bir kavram olduğunu belirten Baransel, “Akıllı şehirler olsun, işlerin optimasyonu olsun, inşaat giderlerinin azalması olsun, zaman ve kaynak tasarrufu olsun bu alanda nasıl daha hızlanırız nasıl daha iyiye gideriz anlamında müşterilerimize öncülük etmeye çalışıyoruz. Bu anlamda BIM çok önemli bir kavram. BIM tarafında dünyada önemli gelişmeler oluyor, bizlerde takip ediyoruz. Bu gelişmenin önemini kavrayan müşteriler gerçekten bunu anlayıp bir nebze daha hızlı ilerlemeye çalışıyor. BIM’e geçmek kolay değil. Bunu gerçekten önemseyip ilerleyen müşteriler inanılmaz kazanımlar elde ediyorlar. Dolayısıyla BIM üzerinde emek sarf edilecek önemli konu” dedi. 

 

ÜRÜNLERİMİZİ KULLANARAK HAYAL GÜÇLERİNİ GENİŞLETİYORLAR”

Autodesk Türkiye’den Ülke Müdürü Evren Arın ise ‘Autodesk ile geleceği tasarlayın’ başlıklı sunumunda şunları söyledi; “Audosek, 40 yıldan beri faaliyet gösteren dünyanın en büyük yazılım firmalarından bir tanesi. Bir şeyler üretmek ve tasarlamak isteyen herkes için yazılım üretiyoruz. Kullanıcılarımız arasında mimarlar, mühendisler, şehir bölge planlamacıları, siyasi operatörler, makine mühendisleri, özel efekt uzmanları gibi çok farklı sektörlerden insanlar var. Yüz milyonlarca öğrenci bizim ürünlerimizi kullanarak hayal güçlerini genişletiyorlar. Geleceğin mimarları, mühendisleri ve yöneticileri olarak yetişiyorlar. Autodesk’in teknoloji alanında bir liderliği var. Yani bugün üç boyutlu tasarım ve imalat dendiği zaman ilk akla gelen firmalardan birisiyiz” dedi.

 

UYGULAMALI ANLATIM

Arın’ın konuşmasının ardından ‘Altyapı projelerinde BIM’ın(Yapı Bilgi Modellemesi ) faydaları’, ‘BIM’e geçişin yatırım maliyeti’, ‘Proje ekiplerimiz ile uzaktan nasıl çalışıyoruz?’, ‘Autodesk lisanslama modeli ve yatırımın geri dönüşü’, ‘Sahada dijitalleşme’ gibi önemli konular uzmanları tarafından katılımcılara anlatıldı. "Geleceğin Şehirleri ve BIM Teknolojileri" konusunun da detaylı bir şekilde işlendiği ‘5. Bilişim Günleri’ etkinliğinde, yenilikçi teknolojiler de katılımcılara uygulamalı olarak gösterildi.

 

BIM NEDİR?

BIM (Yapı Bilgi Sistemi) en temel tanımı ile birbirinden farklı mimari projelerin tasarımında, inşasında ve sürdürülmesinde görev üstlenenlerin ortak olarak yararlanabileceği 3 boyutlu bir bilgi paylaşım sürecidir. BIM, inşa ekiplerinin birbirleri ile iletişim halinde olmalarını ve farklı seviyeler arasında bilgi akışını sağlamaktadır. BIM, bir mimari yazılım veya mimari program değil, bir bilgi yönetim sistemidir.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER