© Sektorel 2021

41 Yıldır Bakkalı Olmayan Yerlere Bakkal Götürüyor

İznik Belediyesi hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında 27.belgeselinde İznik’te kırk bir yıldır seyyar ve normal bakkalcılık yapan Nurettin Dişli’nin (58) hayatını ve mesleğini ele aldı.

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin“Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda kırk bir yıldır İznik’te seyyar ve normal bakkalcılık yaparak geçimini sağlayan Nurettin Dişli icra ettiği mesleğini hala aynı heyecanla devam ettiriyor.

1965 yılında İznik’e bağlı Kutluca Mahallesinde dünyaya gelen Nurettin Dişli İlkokulu okuduktan sonra İstanbul’a gider. İstanbul da Sanat Okulunda Otomotiv Boya bölümünü bitirir. İznik’e döndükten sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açmış olduğu Kur’an-ı Kerim kursunu da başarıyla bitirir. Okulda arkadaşlarına defter kalem getirip satarak başladığı meslek hayatına ilk önce köyünde açtığı bakkal ile daha sonra da İznik’te açtığı bakkal ile devam etmektedir.

“AT ARABALARIYLA İZNİK’TEN KÖYE MALZEME GÖTÜRÜYORDUK”

Bakkal mesleğinde geçirdiği kırk bir yılı o günleri yaşarcasına anlatan Nurettin Dişli (58) konuşmasında “Çok çilelerle başladık bu mesleğe. Köylerimizde kışlar çok çetin geçiyordu. Normal zamanlarda İznik’ten köye at kiralayarak malzemeleri taşıyorduk. Buda çok zaman alıyordu. O zaman bir köyde ne lazımsa İznik’ten götürüyordum. Takas usulüyle buğday, arpa, yumurta gibi ürünlerle satış yaptığımızda oluyordu. 

Köyden İznik’e inip bakkal açınca da köyleri bakkalsız bırakmak istemedim. Yine bir araç alarak seyyar bakkallık yapmaya başladım. Halen buna devam ediyorum. Köylerde en çok yolumu çocuklar gözlüyor. Bakkal amca diye önümü kesiyorlar. Tabi hediyelerini de alıyorlar bizden. Benim gençlere tavsiyem çalışmaktan asla vazgeçmesinler. Hayat felsefeleri çalışmak olsun”  diye konuştu. Dişli konuşmasında ayrıca İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya ve ekibine bu çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılan tecrübeler ve meslekler dolayısıyla teşekkür etti.

İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” belgesellerinin ilki 75 yıllık fıçı ustası Merhum İsmail Alkış ile gerçekleştirildi. İkinci belgesel ise İznik’e bağlı İnikli Mahallesi’nde ikamet eden 20 yıldır bastonculuk ile uğraşan Şükrü Kaya ile gerçekleştirildi. Üçüncü belgesel dünyaca ünlü Müşküle İğne Oyaları ile dördüncü belgesel 62 yıldır küfe sanatı ile uğraşan Hakkı Ateş (76) ile beşinci belgesel 63 yıldır terzilik sanatını icra eden İsmet Acar (75)  altıncı belgesel İznik’e bağlı Tacir Mahallesi’nde 50 yıldır Sıcak Demir Ustalığı yapan Necip Saraç (62) ile yedinci belgesel 55 yıldır Yorgan Ustalığı yapan Ali Topkara (68) ile sekizinci belgesel 55 yıldır Radyo ve Televizyon Ustalığı yapan Ekrem Sevim ile dokuzuncu belgesel Çömlek Ustası Hasan Yaman (55)  ile onuncu belgesel Saat Ustası Ramis Asa (72) ile on birinci belgesel 70 yıldır Yüncülük mesleği ile uğraşan Süleyman Ferik (84) ile on ikinci belgesel 50 yıldır soba ustası olan Mehmet Topçu (72) ile, on üçüncü belgesel Ahşap Ustası Servet Bağcı (63) ile on dördüncü belgesel yarım asırlık Bisiklet Tamir Ustası Ahmet Aşık (65) ile on beşinci belgesel yarım asırlık terzi ustası Ahmet Turhan (68) ile on altıncı belgesel yarım asırlık matbaa ustası Ramiz Pancar (75) ile on yedinci belgeseli İznikspor’un efsane futbolcusu Kaptan İsmail Hakkı Çelik (69) ile on sekizinci belgeseli yarım asırlık elektrik ustası Mehmet Potur (72) ile on dokuzuncu belgesel yarım asırlık taş ustası Mehmet Arslan (76) ile yirminci belgesel ise otuz sekiz yıldır anahtarcılık ve çilingircilik yapan Kadir Kardaş (64) ile yirmi birinci belgesel kırk üç yıldır motor ustalığı yapan Recep Aksu (65) ile yirmi ikinci belgesel, elli yedi yıldır berberlik yapan Recep Altın (69) ile yirmi üçüncü belgesel elli iki yıldır zirai aletler ustalığı yapan Cemalettin Değirmenci (75) ile yirmi dördüncü belgesel elli üç yıldır ahşap ustalığı yapan İsmail Güneş (78) yirmi beşinci belgesel yarım asırdır esnaflık yapan Kemal Yazan (85) ile yirmi altıncı belgesel yarım asırdır traktör ustalığı yapan Mehmet Eren (65) ile yirmi yedinci belgesel ise kırk bir yıldır seyyar ve normal bakkalcılık yapan Nurettin Dişli (58) ile gerçekleştirildi.

Yaşayan İznik Hazineleri projesi önümüzdeki süreçte de ustaları ekranlara yansıtmaya devam edecek.

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER