© Sektorel 2021

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Engelli İstihdamındaki En Büyük Engel Önyargılar

3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle bir açıklama yapan Gi Group Engelsiz İstihdam Markasından Sorumlu İşe Alım Uzmanı Evrim İçer,  “Engelli istihdamının önündeki en büyük engelin önyargılar olduğunu söyledi. Engelli İstihdamının iş dünyasının kanayan yarası olduğunun altını çizen İçer, “Engelli istihdamı hepimizin sosyal sorumluluğudur. Çalışma koşullarınıza ve sektörünüze en uygun engelli istihdamı için profesyonellerden destek alın. Emin olun takımınıza uzun yıllar sadakat duygusunu size hissettiren iş arkadaşları kazanacaksınız” dedi.

 

Türkiye’de yaklaşık 10 milyondan fazla engelli yaşadığı tahmin ediliyor. Bu rakam mevcut resmi kayıtlara göre ise 2,5 milyonun biraz üzerinde.   Çalışma hayatına bakıldığında ise engelli nüfusun 1 milyondan fazlasının iş hayatına katıldığı görülüyor. Ülkemizde genel işsizlik oranı resmi rakamlara göre yüzde 11 iken, bu oran engelliler arasında yaklaşık yüzde 70 seviyelerine yükseliyor. Çalışmak isteyip, iş bulamayan engellilerin oranı yüzde 10’dan fazla. Kadın engelliler istihdamda çok daha büyük sıkıntı çekiyor. İşe yerleştirilen her 5 erkeğe göre, sadece bir kadın engelli istihdam ediliyor. Hem kamu da hem de özel sektör de engelli istihdam oranları olması gerekenden oldukça düşük.

 

 

Engelsiz İstihdam Koçluk Sistemi Dünyada ilk kez Türkiye’de uygulanıyor

Gi Group şemsiyesi altındaki Engelsiz İstihdam – ThisAbility markasının, dünya genelinde ilk kez Türkiye’de uygulamaya konulduğunu vurgulayan Gi Group Engelsiz İstihdam Markasından Sorumlu İşe Alım Uzmanı Evrim İçer, koçluk sistemine dayanan bir yerleştirme sistemlerinin bulunduğunu, hedeflerinin her kuşaktan ve her seviyedeki engelli bireyi iş yaşamına kazandırmak olduğunu kaydetti. Özellikle üniversiteler ile iletişim halinde olduklarını, eğitim ve seminerler verdiklerini ifade eden İçer sözlerine şöyle devam etti:” ThisAbility - Engelsiz İstihdam Koçluk  sistemimiz, beyaz ve mavi yaka ayrımı yapmadan engelli adaylara iş hayatlarında daha güvenli ve verimli bir çalışma ortamı sağlarken, bu konuda firmaların ve toplumun genelinin farkındalığını arttırmayı amaçlıyor. Engelli adaylarımızın sadece uygun işe yerleştirmekle kalmıyoruz, duruma göre eğer kalifiye değillerse meslek edindirme kurslarına yönlendirerek kendilerini geliştirmeye teşvik ediyor ve meslek sahibi olabilmeleri için donanımlarını arttırıyoruz.”.

 

Türkiye’de engelli bireylerin yüzde 60’ı ilkokuldan sonra okulu bırakıyor

AB ülkelerinde ilkokuldan sonra okulu bırakan engelli oranın yüzde 21 olduğunu belirten İçer, şöyle devam etti: “Türkiye’de maalesef engelli bireylerin yaklaşık yüzde 60’ı ilköğretimden sonra eğitimlerine son veriyorlar ya da vermek zorunda kalıyorlar. Sağlık sorunlarından dolayı okuyamamış, okulunu zor koşullarda tamamlamış, potansiyeli olan engelli gençler için özel çaba gösteriyoruz. Bu ve benzeri durumlardaki engelli arkadaşlarımız için mentorluk ve koçluk hizmeti vererek, onları tekrar iş dünyasına kazandırmaya çalışıyoruz. Amacımız, daha çok engelli gencimizi, evlerinden çıkarıp iş dünyasına katılmalarını sağlamak. Şirketlerimizin, zorunlu yüzde 3’lük dilimin içinde kalmayıp, daha çok engelli arkadaşımıza kapılarını açmaları için şans vermelerini amaçlıyoruz.” dedi. 

Şirketler yasal kotaları dolduğunda engelli istihdamını durduruyor

4857 sayılı İş Kanunu’nun 30. maddesinde yer verilen düzenlemeye göre; işverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde 3 engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde 4 engelli ve yüzde 2 eski hükümlü veya terörle mücadelede yaralananları meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü tutuluyorlar. 

 

Engelli istihdamında fırsat eşitliği sağlanmalı

Thisability- Engelsiz İstihdam markasının amacı; firmaların iş gücüne katma değer sağlayan engelli çalışan algısını yaygınlaştırmak. Bu konudaki en temel hedef; engelliliğe güvenle bakan ve engellilerin de güvenle baktığı firma sayısını artırmaya katkı sağlamak. Aksi takdirde engelli istihdamının sürdürülebilirliğinden ve fırsat eşitliğinden söz edilmesi zorlaşıyor. Proje, yalnızca kanuni zorunluluklar sebebiyle engelli istihdamı yapmaktansa, kalifiye engelli istihdamını artırmaya yönelik çalışıyor. 

 

Gi Group Hakkında

Gi Group, dünya çapında bir lider olarak iş gücü piyasasının gelişimine katkı sağlamak ve çalışmanın kişisel ve sosyal değerini öne çıkarmak adına hizmet veren uluslararası bir insan kaynakları danışmanlık firmasıdır. Dünyada bugün 58 ülkede, 31 ofis ve 600+ şubede faaliyet gösteren Gi Group; 2020 yılında 20.000’in üzerinde şirkete hizmet vererek, 2,5 milyar Euro Ciroya ulaşmıştır. Özel İstihdam Büroları Uluslararası Konfederasyonu CIETT’in Küresel Kurumsal Üyesidir. Aynı zamanda, “Staffing Industry Analysts” tarafından uluslararası en büyük istihdam firmalarından biri olarak gösterilmektedir. Gi Group Türkiye İstanbul merkez ofisi ve şubeleri başta olmak üzere; Ankara, Bursa, Gebze ve İzmir şubelerinden işverenler ve iş arayanlar için en uygun istihdam çözümlerini sunmaktadır. Geçici İş İlişkisi, Seçme ve Yerleştirme, SMS-Yerinde Yönetim, Teknik Bordrolama, Personel İstihdam Çözümleri (Outsourcing), Ticari Dış Kaynak Çözümleri, Eğitim ve daha birçok tamamlayıcı alanda faaliyet göstermektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER