10 Mayıs Dünya Kanatlı Günü
EKONOMİDünyada 23 üye ülke ile kanatlı üretiminin %90’ından fazlasını temsil eden Uluslararası Kanatlı Eti Konseyi (IPC); 10 Mayıs “Dünya Kanatlı Günü”nü yüz binlerce sektör çalışanı ve paydaşı ile birlikte kutluyor.
Dünya’da 2020 yılında 132 milyon ton üretim yapan kanatlı eti sektörü yüz binlerce sektör çalışanı ile bu sene Dünya Kanatlı Günü’nün 9’ncusunu gururla kutluyor. Son beş senedir dünyada en çok tüketilen ve gelecek yıllarda bu şekilde devam edeceği tahmin edilen et çeşidi olan kanatlı etinde uğraş veren sektör, bu değerli besin kaynağının sofralara güvenle gelebilmesi için büyük bir özveri ile çalışıyor.
Dünya Et Üretimi (Milyon Ton) |
|||||||||
Et Türleri |
2015 |
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021 (T) |
2022 (T) |
2023(T) |
Büyükbaş Hayvan Eti |
66,4 |
67,6 |
68,6 |
70 |
70,7 |
71,1 |
71,7 |
71,9 |
72,4 |
Kanatlı Eti |
116,6 |
119,7 |
121,8 |
124,8 |
129,4 |
132,1 |
133,3 |
134,6 |
136,1 |
Domuz Eti |
119,6 |
118,8 |
119,7 |
120,6 |
109,5 |
106,5 |
109 |
112,8 |
116,3 |
Küçükbaş Hayvan Eti |
14,5 |
14,7 |
14,9 |
15,1 |
15,2 |
15,4 |
15,6 |
15,9 |
16,1 |
Toplam |
317,1 |
320,7 |
325 |
330,4 |
324,8 |
325,2 |
329,7 |
335,2 |
340,9 |
Kaynak: OECD-FAO Agricultural Outlook (Edition 2020)
2005 yılında oluşturulan Uluslararası Kanatlı Eti Konseyi (IPC) kurucu üyelerinden olan ve Türkiye kanatlı eti sektörünü konseyde başarı ile temsil eden Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Naci Kaplan ise Dünya Kanatlı Günü ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Dünyada et üretimi 2020 yılında 325 milyon tonu geçti. Bu üretimin 132 milyonu, %.40,6’sı kanatlı eti. Kanatlı eti 2016 yılından itibaren en fazla üretilen et konumunda. Tüm dünyada sürekli artan nüfusun gıda ihtiyacının sağlanması, pandemi koşullarının getirdiği sorunlar, iklim değişikliğinin tarıma yüklediği olumsuz etkiler içerisinde, toplumlar tarımın ve gıdaya ulaşmanın önemini daha iyi anladı. Artık tüm sektörlerin sürdürülebilir ve çevreye duyarlı üretimin gerekliliklerini hızla geliştirerek uygulaması gerekiyor. Dünya standartları üzerinde üretim yapan, her zaman bilimin yanında yer alan ve gıda güvenliği kurallarına büyük titizlikle uyan tesislerimizle Türkiye beyaz et sektörü yeni dünyaya en uygun şekilde hazırlanmaktadır. Sektörde dolaylı olarak istihdam edilen 750 bin kişi olduğu tahmini ile yaklaşık 3 milyon kişinin geçimini sağlayan ekonomiye önemli destek sağlayan sektörüz ve beyaz et üretmekten gurur duyuyoruz.”
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR)
Türkiye beyaz et ve et yönlü damızlık ve kuluçkalık yumurta üreticiliğini en üst düzeyde temsil eden Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği" (BESD-BİR) , sektörün sorunlarına sahip çıkmak amacıyla 1993 yılından beri “amaçları doğrultusunda; beyaz et sanayinin gelişmesi, işletmelere katkı sağlayacak değerler yaratılması, sektörün ulusal ve uluslararası alanlarda en doğru şekilde temsili ve kamu-sanayi ilişkilerinde gerekli iletişimin sağlanması için çalışmalar yapmaktır. BESD-BİR sektörün gelişimi için ilgili tüm paydaşları ile birlikte çalışmaktadır. BESD-BİR, IPC (International Poultry Council) Uluslararası Kanatlı Konseyi'nin kurucu üyelerinden biri olup Türkiye Kanatlı Sektörünü diğer 23 ülke arasında temsil etmektedir.
Uluslararası Kanatlı Konseyi (IPC)
Uluslararası Kanatlı Konseyi (IPC) çok taraflı bir ortamda global gıda güvenliğinin geliştirilmesi için tek vücut bir yapıdır. Dünyada 23 üye ülke ve 52 asosiye üyesi bulunan Uluslararası Kanatlı Konseyi (IPC) paydaşları arasında güçlü ve verimli ilişkilere dayalı, adil gıda sistemini amaçlamaktadır. IPC Ülke üyeleri global kanatlı ticaretinin %95’inden fazlasını gerçekleştirmekte olup global kanatlı üretiminin de %90’ından fazlasını elinde tutmaktadır. BESD-BİR (Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği) IPC Uluslararası Kanatlı Konseyi'nin kurucu üyelerinden biri olup Türkiye kanatlı eti sektörünü diğer 23 ülke arasında temsil etmektedir.
İlginizi Çekebilir