PETEK, bu felsefeyi 75 yıldır yaşıyor, yaşatıyor

19 Ağustos 2017 195 views 0

Petek Pastanesi’nin öyküsü 1916 – 1917 yıllarında Rusya’da Nicholas’ın ve Bolşevikliğin hüküm sürdüğü yıllara dayanır. Bu yıllarda Çamlıhemşinli Hasan Usta’nın Rusya’da pastanecilik mesleğine adım atmasıyla  yaklaşık bir asrı deviren bir tutkunun temelleri atılır.

Bu süreçte Hasan Usta ve Oğlu Tevfik, bir süre sonra Rusya’daki iç karışıklıklardan dolayı İran’ın Tahran şehrine göç etmeye karar verirler.

 

Hasan ve Tevfik Usta’nın kaliteden ödün vermeden, sabırla çalışarak ürettiği ürünler kısa zamanda Tahran’da da herkesin aradığı lezzet haline gelir.  Hünerleri İran Şah’ına hizmet etmeye başlamalarına neden olur. İran’da geçen yedi yılın ardından 1942 yılında İskenderun’da Şehit Pamir Caddesi’nde ‘ Hemşin Pastanesi ve Fırını’nı açarlar. O yıllarda, Pasta Salon’u olarak bilinen yirmi metrekarelik bu mekânda, en fazla dokuz misafir ağırlanabilmektedir. 1942 yılında İskenderun’da açılan bu pastane aynı zamanda Hatay’ın ilk pastanesidir. Hasan Usta’nın oğlu Tevfik Usta, Hatay’a somun ekmeğini getiren ilk kişi olarak da tanınmaktadır.

Tevfik Usta; bilgisini, deneyimini, işe duyduğu saygı ve sevgiyi, büyük özen ve emekle kurduğu pastaneyi 1965 yılında oğulları Necati ve Hasan Alpagül’e teslim etmiştir. Ailenin üçüncü kuşağından olan Necati ve Hasan Alpagül kardeşler Hemşin Pastanesi ve Fırını’nı  ‘Petek Pastanesi’ ne dönüştüren kişiler olmuştur.

 

1968 yılından itibaren ‘Petek Pastanesi’ adıyla hizmet vermeye devam eden pastane; önceki kuşaklarından aldığı bilgiyi ve tecrübeyi, bilim ve tekniğin getirdiği yenilikler doğrultusunda geliştiriyor. Halen ailenin  dördüncü kuşağı tarafından yönetiliyor.

1942  den bu yana insan ve kalite odaklı yaklaşımı ile misafirlerine, “belki bir gün lazım olur diye mutluluk saklayan”, gülen yüzünü hiç eksik etmeyen bir işletme “PETEK”..

“Biz ne yaparsak yapalım, en iyisini yaparsak, yaptıklarımız şaşırtırsa misafirlerimiz mutlu olur ve ürünlerimizi tatmak isterler” temel yaklaşımları…

 

PETEK, bu felsefeyi 75 yıldır yaşıyor, yaşatıyor, misafirlerine üstün hizmet ve kaliteyi sürdürülebilir kılmak için çaba sarf ediyor…

Aradan geçen 75 yıllık tarihinde fark yaratan ürünleri ve hizmet kalitesi ile Kentimizde, Yöremizde ve Ülkemizde tanınan bir marka olan, “PETEK”, bugün de aynı azim ve kararlılıkla sektörüne öncülük ediyor.

 

Bugün 4 ncü kuşak olarak işinin başında koşmaya devam eden Bayram ALPAGÜL; Ülkemiz, kentimiz ve kendimiz için bilgili ve kaliteli çalışacağız. Bizlere emanet edilen bu eseri geliştirecek ve daha ileri götüreceğiz. Sonra da bunun mutluluğu ve huzurunu hep birlikte yaşayacağız”, diyor

PETEK, 75. Yılını kutladığı bu yıl, ürünlerinden, mekan tasarımına, servis kalitesinden, çalışanlarına, çok çalışarak “Petek Mutfak” ı, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası 4. Katında açtı.

 

PETEK değerlerinin tümünün yaşatılacağı bu mekanda da İskenderun’umuzun eşsiz manzarasını, o her zaman gülen yüzünü de görerek, Misafirlerinin, “iyi yemek yemelerini, bir arada ve mutlu olmalarının” tadını, keyfini çıkarmalarını istiyor Bayram ALPAGÜL….

PETEK ile ilgili anlatacaklarımızı, sizlerle paylaşacağımız son cümlelerimizi ise Oğuz Atay’ın

“ ….Çok şey vardı anlatılacak. O yüzden sustum. Birini söylesem; Diğeri yarım kalacaktı. “, mısrası ile bir başka sayımıza erteliyoruz,

PETEK, 75. Yılında da “Tüm dostlarını, misafirlerini ve Bütün Dünya’ yı.. Sizleri ağırlamayı bekliyor…

BENZER KONULAR
YORUM YAZ