Ova’da Erkenci Sert Çekirdekli Meyvecilik Dönemi « Sektörel Aylık Ekonomi Dergisi

Ova’da Erkenci Sert Çekirdekli Meyvecilik Dönemi

19 Mart 2018 196 views 0

Yıllardır pamuk, mısır gibi ürünlerin ekildiği ve hasadının yapıldığı Amik Ovası ve çevresinde ‘farklı ürünler üretilebilir mi’ sorusu, son dönemlerde gerçekleştirilen proje ile cevap buldu. Ova çiftçisinin meyveciliğe yönelmesi, farklı ürünlerin de ekilebileceği gerçeği ortaya çıkardı.

 

Barak Meyve Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yeminli Mali Müşavir Nevzat Barak, bugüne kadar birçok kişinin ‘Burada da meyvecilik yapılabilir mi?’ tereddütle baktığı Kırıkhan ilçesinde Merkez, Valide Sultan ve Atayurt adıyla anılan çiftliklerinde sert çekirdekli meyve (şeftali, kayısı, erik – nektarin) üretimine geçildiğini söyledi.

 

Üretimleri içerisinde dünya tüketicilerinin yakından takip ettiği ancak henüz Türkiye’ye yeni giren aromatik cinste meyvelerin de bulunduğuna işaret eden Nevzat Barak “Meyvelerimizin menşei genellikle İspanya ve İtalya’dır. Hasat tarihleri ve aromaları birbirlerinden farklı olan yaklaşık 25 ayrı cinsten 100 bin adedin üzerinde ağaçlarımız var, 1500 dönüm üzerinde ‘İyi Tarım’ ve ‘Global GAP’ sertifikalı üretimimiz mevcut” dedi.

 

Türkiye’de ilk hasat edilen kayısı, erik ve şeftali üretimi yaptıklarına değinen Nevzat Barak “Ürünlerimizin tamamına yakını ihracata gitmektedir. Avrupa, Rusya ve Ortadoğu pazarlarına sevkiyatlar yapılmaktadır. Hedef üretimimiz 4000 – 5000 ton civarındadır. Amik Ovası’nın sert çekirdekli meyve üretimine uygun olduğunu, nem oranının olmayışı ve sıcak ortam nedeniyle kalite, dayanıklılık ve aroma açısından Çukurova Bölgesi’nden daha iyi durumda bulunduğumuzu ifade edebilirim” diye konuştu.

 

FİNANS KURUMLARINA İHTİYAÇ VAR

Yatırımların pahalı ve üç yıl gibi bir süre gelir olmadığından finansman yüküne dikkat çeken Nevzat Barak “Ziraat Bankası başta olmak üzere finans kurumlarının kredilendirmesine olan ihtiyaç büyüktür. Her yıl ortalama olarak dönüm başına 2.000 –TL civarında işletme maliyeti oluşmaktadır. Yaptığımız yatırım emek yoğun ve ilgi talebi yüksek bir alan, henüz ihtisaslaşmamış iş gücü, makine teçhizat üretimindeki tecrübesizlik ve birtakım girdi noksanlığı gibi olumsuzluklarımız var. Büyük üreticilerde paketleme tesisleri ve atmosfer bazlı soğuk hava deposu işletmelerine olan ihtiyaçlar da önemli bir maliyet oluşturmaktadır. Bunun yanında pazarlama sorununu tam olarak çözdüğümüz söylenemez. Üretmek nasıl meşakkatli ise, pazarlama da aynı derecede zor” şeklinde konuştu.

 

“BÖLGEYİ BEKLEYEN TEHLİKE ŞARKA VİRÜSÜ”

Samandağ bölgesinin “Şarka Virüsü“ denilen bir hastalığa yataklık ettiğine değinen Nevzat Barak önlerindeki ve bölgedeki en önemli tehlike olarak gördüklerini, tarımla uğraşan idarelerin konuya hassasiyetle yaklaşmasına ve ziraat fakültelerinin de bu konuda üreticilerle entegrasyonuna ihtiyaç bulunduğuna işaret etti.

 

AMİK OVASI MEYVECİLİK DEPOSU OLABİLİR

Amik Ovası’nın geleceğiyle ilgili öngörülerini de paylaşan Nevzat Barak şunları aktardı: “Önümüzdeki dönemlerde ürün konusunda dönüşüm yaşanabilir. Önümüzdeki birkaç yıllık süre içerisinde Amik Ovası’nın ülkemizin meyve deposu durumuna geleceğini umut ediyoruz. Bölgemizin en büyük üreticisi olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Başarmak en önemli sorumluluğumuzdur. Milli ekonomiye en önemli katkı sağladığını düşündüğümüz bu sektörde bulunmaktan ve lider bulunmuş olmaktan mutluyuz. Hal böyle iken Yeminli Mali Müşavirlik ve Hukukçuluk asli işimizdir. Bir hobi olarak başladığımız meyveciliği önemli bir sektöre çevirmenin sorumluluk ve bilinciyle hareket ettiğimizi rahatlıkla ifade edebiliriz.”

BENZER KONULAR
YORUM YAZ