Kursların Mesleki ve İstihdama Katkısı Var

19 Ağustos 2017 166 views 0

Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Hidayet Şahinoğlu, Oda ve KOSGEB işbirliğiyle gerçekleştirdikleri projeler çerçevesinde açılan girişimcilik kurslarıyla mesleki gelişim, yeni işyerlerinin açılması ile istihdamın artmasına önemli katkı verdiğine dikkat çekti.

 

KOSGEB ortaklı uygulamalı girişimcilik kurslarıyla kendi alanlarında üyelerine önemli katkılar sunduklarını ifade eden Lokantacılar ve kebapçılar Odası Başkanı Hidayet Şahinoğlu,  “Bu yıl KOSGEB’le ortaklaşa üç kez uygulamalı girişimcilik eğitimi kursları gerçekleştirdik. Bu kurslarda başarılı olan 90 kursiyerimiz sertifikalarını alarak kendi işyerlerini açma fırsatını yakaladı. Üyelerimizden gelen talepleri değerlendirerek hayata geçiriyoruz” dedi.

 

Oda Başkanı Şahinoğlu, söz konusu uygulamalı girişimcilik kursu sertifikalarının birçok avantajlar sağladığına değinerek “KOSGEB uygulamalı girişimcilik sertifikasını hak edenlere 100 bin liranın 50 bin lirası hibe olarak alıyor. Bunlar teşvik amaçlı projeler. Hem istihdam yaratma hem de katma değer sağlaması planlanıyor. Birçok esnafımız da bundan faydalanarak işletmelerini açtılar. Bu kurslara katılıp başarılı olanlar bu imkanlarla kendi işyerlerini kurarak işyeri sahibi oldular” diye konuştu.

 

KALİFİYE ELEMANLAR DA YETİŞECEK

Esnafın uzun süreden bu yana kalifiye eleman sorunu yaşanmasının artık tarihe karışacağına işaret eden Oda Başkanı Şahinoğlu “Çıraklık Meslek Eğitim Merkezi yeni uygulamalar başlattı. Buna göre ortaokuldan sonra liseyi mesleki eğitim olarak geçecek. Burada birçok meslek dalları vardır. Yeni yetişecek olan vasıflı çocuklarımız esnafımıza kalifiye eleman noktasında rahatlık kazandıracak. Öğrenci, haftada bir gün Çıraklık Meslek Eğitim Merkezi’nde teorik bilgiler alacak, diğer beş gününü de ustasının yanında çalışarak pratik yapacak. Bu şekilde eğitilerek piyasadaki kalifiye elman sıkıntısının giderilmesine yol açacak” şeklinde konuştu.

 

Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Federasyon ve Konfederasyonu ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu’nun güç birliği yapmasının da önemli bir gelişme olduğuna vurgu yapan Oda Başkanı Şahinoğlu şunları kaydetti:  “Bu birliktelik ve birleşme, lüks otel ve mekanlarda çalışan aşçı ve pasta ustaları, bu noktaya gelmek isteyen meslektaşlarına ön ayak olacak. Yani tecrübelerinden yararlandıracak.  Bu konuda hem otellerdeki hem de dışarıdaki hijyen açısından kaliteli bir ürün çıkartma açısından yapılacak dayanışmayla bu sağlanacaktır”

 

BAŞARAMADIĞIMIZ TEK ŞEY!

Hatay’ın Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra özellikle Arsuz’da işletme açacak esnafın kaydını İskenderun’a değil de 90 Km uzaklıktaki Antakya’ya yaptırma zorunluluğunu aşamamanın sıkıntısını yaşadıklarını sözlerine ekleyen Oda Başkanı Şahinoğlu, “Başaramadığımız tek şey bu konuyu sonuçlandıramadık. Bu düzenleme veya mağduriyet,  yasa değişikliğiyle giderilmesi mümkün olmaktadır. Arsuz ilçe olduktan sonra sicil memurluğu burada yeni oluşan esnaflarımız Antakya merkez odalarına kayıt yaptırıyor. Bu açıdan da buradaki esnafımız büyük bir mağduriyet yaşıyor. En yakın ilçeye esnaf odasına ataması gerekirken 90 Km. uzaklıktaki merkez ilçeye atıyor. Bu uygulama esnafımızı zora sokuyor. Bundan dolayı da birçok şikayetler geliyor. Maalesef bir şey yapmadık. 14 meslek odasının da bu konuda şikâyetleri var” şeklinde sitemde bulundu.

 

Şahinoğlu, bu mağduriyetin giderilmesinin ancak yasayla mümkün olabileceğini, yasa teklifinin de milletvekilleri tarafından verilebileceğini hatırlatarak, bu konuda bölge milletvekillerinden destek beklediklerini söyledi.

BENZER KONULAR
YORUM YAZ