Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Depremi Önceden Haber Veriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Depremi Önceden Haber Veriyor
İSTE’li Mühendislerden Depremi Önden Haber Veren Uygulamaİskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Teknoparkta faaliyetlerini sürdüren mühendislerin geliştirdiği uygulama hem depremi önceden haber veriyor hem de deprem sonrası acil yardım çalışmalarına katkı sağlıyor.

 


 

6 Şubat depremini yaşayan İSTE Teknoparkta faaliyetlerini sürdüren mühendislerin geliştirdiği uygulama hem depremi önceden haber veriyor hem de deprem sonrası acil yardım çalışmalarına katkı sağlıyor. 6 Şubat depremini yaşayan 10 mühendis, İSTE İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazif Çalış’ın koordinatörlüğünde Zelzele Afet Bilgi Döküm Cihazı ve cihazla entegre çalışan ZELZELE ismini verdikleri bir uygulama geliştirdi. Depremden 30 saniye öncesine kadar sarsıntıyı bildirecek cihaz aynı zamanda depremzedeler ve yardım ekiplerine büyük kolaylık sağlayacak şekilde dizayn edildi. Cihaz çalışmak için internet, elektrik ve telekomünikasyon altyapısına gereksinim duymadan anında iletişim kurulmasını sağlayabiliyor. Geliştirilen uygulama Nisan 2023 te İstanbul'da düzenlenen TEKNOFEST Teknoloji yarışmaları kapsamında İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Afet Yönetimi kategorisinde Türkiye 4.sü olmayı başarmıştı. Uygulama geliştirilerek bu yıl Ankara’da düzenlenen yarışmada ikinci olmayı başardı.

Uygulamayı geliştiren ekibi bizzat ziyaret ederek tebrik eden İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci “bu denli yıkıcı bir depremin ardından hocamızın ve mühendislerimizin geliştirdiği cihaz ve uygulamayı ülkemiz için önemli bir kazanım olarak değerlendiriyorum. Dilerim ki kullanıcısı ve istifade edeni bol olur. Ayrıca, İSTE Teknopark’ın gelişmeye ve geliştirmeye İSTEkli olarak yoluna devam ettiğini belirtmek isterim. Her zaman ve her yerde öğrencilerimizin yanındayım” dedi. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Lezzet dolu festivalÖnceki Haber

Lezzet dolu festival

Başkan Altay: “Memleketimize Çok Önemli Katkı Sağlıyorsunuz”Sonraki Haber

Başkan Altay: “Memleketimize Çok Önemli...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar